Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №302 від 25.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нові культури

Зібралися, збили всіх з пантелику... і розійшлися

Такий приблизно план дій сучасних флешмоберів. Це люди від 20 до 40 років, яким осточортіло повсякденне життя і вони шукають нових форм самовираження. Ця культура лише нещодавно розвинулась у нашому суспільстві і ще не досягла того рівня, що закордоном. Але потрохи в Україні акції флешмоберів набирають обертів та вербують все більше учасників. В тому числі і в Рівному.

[кпк fujitsu siemens]

Флешмобери - люди не агресивні, вони не прагнуть ніяких негативних емоцій. Головним девізом класичного флешмобу є: “Флешмоб поза політикою, поза релігією, поза економікою”. Хоча нині розвелося стільки форм різного роду акцій, що їх часто-густо плутають з явищем флешмобу. Їхня основа - спонтаність, швидкоплинність і в принципі, вони не мають ніякої мети.

У Рівному перша така акція відбулася влітку 2003 року. Цікаво, що метою цього заходу були такі завдання: прийти на Майдан Незалежності в 17:30, стати перед пам’ятником Шевченка і тикати пальцем у небо. Через п’ять хвилин, як і було узгоджено, всі розійшлися. І такі “спалахи” - непоодинокі.

Варто згадати, що 27-29 липня цього року в Дніпропетровську пройде справжній Мобфест. Це вже Третій Міжнародний Флешмоб. Перший проходив у Санкт-Петербурзі, другий - у Києві.

Отож, якщо Вас цікавить ця культура та її нетипові представники, заходьте на сайти www.flashmob.com, www.flashmobber.org.ua. Реєструйтеся та чекайте доки Вас знайдуть (щось схоже було в “Матриці”, пам’ятаєте).

З історії:

Явище флешмобу почалося після того, як у жовтні 2002 вийшла книга соціолога Говарда Рейнгольда (англ. Howard Rheingold) “Розумний натовп: наступна соціальна революція” (англ. Smart Mobs: The Next Social Revolution), в якій автор пророкував, що люди будуть використовувати нові комунікаційні технології (Інтернет, мобільні телефони) для самоорганізації. У червні 2003 Роб Зазуета з Сан-Франциско, начитавшись Рейнгольда, створив сайт flocksmart.com, на якому перші мобери розпочали домовлятися про збори.

25.07.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2007p. 
На головну сторінку