Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №305 від 16.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Їсте сирий фарш? Перевіртеся на токсоплазмоз!

Їсте сирий фарш? Перевіртеся на токсоплазмоз!

...Маршрутне таксі, що курсує на Басів Кут, різко загальмувало, добряче струснувши пасажирів: водій пропустив здоровенну облізлу перелякану кицьку, яка щодуху перетинала дорогу. Хтось із пасажирів кинув уїдливий жарт. Мовляв, ось відпочивав на морі, то за три тижні жодного кота не бачив - видно, усіх на котлети пересмажили. Інша пасажирка додала, що бездомні коти переносять небезпечну для людей хворобу - токсоплазмоз.

[мотоцикл]

Із розмови з головним позаштатним дитячим інфекціоністом Рівненщини Зінаїдою ЮРЧИШИНОЮ (на фото) дізнаємося, що токсоплазмоз - це паразитарна хвороба, характерна хронічним перебігом, ураженням нервової та лімфатичної систем, а також нерідким ураженням міокарда, м’язів та очей людини й загальним зниженням працездатності. Основним же носієм паразита справді є хворі кицьки, які разом із фекаліями в навколишнє середовище виділяють збудники під назвою “цисти”. Цей збудник належить до найпростіших. Цисти, у свою чергу, здатні зберігатися в ґрунті майже рік. Схопив, приміром, соковите яблучко з землі, по якій гуляв хворий кіт, схрумкав... і згодом захворів. Цисти, які виводяться з котячого кишківника, потрапляють на землю й далі поширюються з водою, вітром, колесами автівок. А вже людина заражається при потраплянні цист у стравохід. Збудник поселяється у тонкому кишківнику, з током лімфи токсоплазми потрапляють в регіонарні лімфатичні вузли, де викликають запальні процеси. Понад те, цисти можуть зберігатися в організмі десятки років, допоки живе людина. Тоді відбувається алергізація організму й виробляються антитіла. Інфекція найчастіше протікає у латентній формі, але при ослаблених захисних силах організму запросто може наступити загострення хвороби. Далі - більше: на тлі якоїсь серйозної недуги, що геть пригнітила імунітет, розвивається генералізована інфекція з важким енцефалітом, від якої страждають і внутрішні органи, і центральна нервова система.

Лікар зазначила, що всі домашні тварини так чи інакше на щось хворіють, проте найбільше коти є переносниками токсоплазмозу.

- А чи правда, що на токсоплазмоз жінки хворіють частіше, ніж чоловіки? Чому?

- Як уже мовилося, інші домашні тварини прямої загрози не несуть. Проте від них можна заразитися, вживаючи сире інфіковане м’ясо - яловичо-свинячий фарш тощо. Хто куштує на смак фарш, коли ліпить голубці чи котлети? Звісно, господині.

Крім того, можна занести собі інфекцію через немиті руки після роботи на городі.

І хоча хвора людина небезпеки для оточуючих не становить, однак при зараженні жінки під час вагітності можливе внутріутробне інфікування плода. Вроджений же токсоплазмоз якраз і проявляється у вигляді енцефаліту й ураженні системи зору. Правда, трапляється, що дитинка від хворої мами народжується й здоровою, а хвороба візьме й проявиться за кілька років, скажімо, розумовою відсталістю.

Щодо лікування, то для виявлення інфікування використовуються доволі складні лабораторні методи. Крім того, треба диференціювати токсоплазмоз від інших хронічних хвороб - наприклад, ревматизму, хронічного тонзиліту тощо. Далі застосовують комплексне лікування у стаціонарі.

А щоб не захворіти, необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних правил як щодо себе, так і домашніх кицьок. Найголовніше - вчасно прибирати котячий туалет. Не варто вживати сирого м’ясного фаршу і м’ясних страв без достатньої термічної обробки. У теплу пору року цисти токсоплазм, як і багато інших інфекцій, можуть переноситися мухами. Тому дотримання елементарних правил зберігання й приготування їжі - важливий фактор профілактики токсоплазмозу людини.

При хронічно набутому токсоплазмозі один курс комплексної терапії призводить до стійкого видужання у 85 відсотках. Щоправда, у 15 відсотків хворих через різні проміжки часу відбуваються рецидиви, що вимагають повторного лікування.

16.08.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 16.08.2007p. 
На головну сторінку