Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №314 від 18.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Прогулянки та вино замість антидепресанта

Прогулянки та вино замість антидепресанта

У середині осені фізична активність людей різко знижується. За вікнами похмуро, у квартирах холодно, під ногами шурхотить опале листя разом з неприбраним сміттям. А ще як дощ почне безперестанно ляпати... Коли світловий день починає скорочуватися, навіть оптимісти та життєрадісні особи починають хандрити.

Проте медики переконані: найкращий метод для поліпшення настрою - це фізична активність. “Коли стоять гарні, погожі осінні дні, використовуйте їх як нагоду для пішохідних прогулянок на роботу і з роботи, - радить читачам головний лікар Рівненського обласного лікарсько-фізкультурого диспасеру Лариса КОНОНЧУК. - Гарно у міжсезоння допомагає долати осінню апатію та всілякі недуги й налаштувати організм до зими сауна, а також звичайний теплий душ. Проте басейн нині ми не рекомендуємо. Зате радимо фізкультуру, якою варто займатися, незалежно від пори року”.

У міжсезоння постає проблема вибору місць для тренування. Ті, хто влітку займалися волейболом, плаванням, велоспортом та й великим тенісом просто неба, як правило, складають спортивний інвентар кудись на антресолі до весни. Адже спортзали працюють за графіком, який найчастіше не збігається з вільним часом працюючих громадян. До того ж, заняття є платними. Тому люди переривають тренування, що, зрозуміло, не йде на користь організмові. Але щоб перебувати у гарній фізичній формі й не докучати керівництву лікарняними, необхідно продовжувати регулярні заняття цілий рік. Що ж, якщо нема можливості відвідувати спортзал або нема спортзалу, можна робити це вдома, - радять фахівці. Навіть у малогабаритній малосімейці потрібно організувати простір для занять фізкультурою. А почати потрібно з перестановки меблів. Вільного місця має бути стільки, щоб можна було вільно розмахувати руками й ногами в обидва боки. Для занять може знадобитися мата, килимок чи матрац. Якщо любите гімнастику, купіть обруч, скакалку, м’яч. Тим же, хто хоче зміцнити та підкачати м’язи, згодяться 2,5-кілограмові, а потім 4-5-кілограмові гантелі. Бо ж насправді існує прямий зв’язок між фізичною активністю і гарним настроєм. Навіть восени. Інтенсивні вправи активізують вироблення адреналіну, що й викликає приємні емоції. Тому коли й нема бажання, все рівно починайте тренування.

Утім, Лариса Конончук вважає, що не варто силоміць змушувати організм до тренувань, при яких сходить сьомий піт. Також не потрібно перевантажувати й шлунково-кишковий тракт. У харчуванні повинні переважати рослинно-молочні страви та трав’яні чаї, які сприяють спокійному міцному сну.

- І на ніч обов’язкова склянка теплого молока?

- Щось останнім часом науковці менше й менше приділяють уваги молоку як такому, що сприяє гарному сну. Навпаки, молоко довше перетравлюється, а тому організм витрачає на це більше додаткової енергії. А ось півсклянки якісного сухого вина в день чудово допоможе подолати осінню депресію та відновити інтерес до життя.

Від імені читачів сторінки “Ракурс здоров’я” широ вітаємо Ларису Олександрівну Конончук з гарним ювілеєм. Бажаємо щасливого життя, міцного здоров’я, натхненної думки та родинного благополуччя.

18.10.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 18.10.2007p. 
На головну сторінку