Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №349 від 19.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Людей без глистів не буває,

Людей без глистів не буває,

або Хто удобрює ґрунт людськими фекаліями, той сам паразит

Ми часто почуваємося кепсько: то голова болить, то зі шлунком щось не так, то під лопаткою зненацька закололо, у бік штрикнуло, а то ноги крутить - начебто на погоду - втішаємо ми себе. А ще часто люди скаржаться на загальну втому. Утім, на все є причини. Причини “занедбаності” захворювань є різними - від банальної неуважності до власного організму й небажання йти до лікаря і аж до помилкових діагнозів. Так і живемо. До хвороб, які важко діагностувати, належать гельмінтози - зараження глистами. Далі - більше: тенденція глистяних заражень зростає в геометричній прогресії й неухильно стає катастрофічною. На Рівненщині найпоширенішими гельмінтами є черви аскариди.

- Збудник аскаридозу - аскарида - має веретеноподібну форму з тілом біло-рожевого кольору, - докладно розповідає завідувачка паразитологічного відділу Рівненської міської санстанції Любов ГРИЦЮТА (на фото). - Довжина самки становить 25-40 см, ширина - 4-5 мм. Самці дещо менші. Подекуди аскарида може бути в організмі людини і не одна. Єдиним джерелом збудника є інфікована людина. Місцем же локалізації статевовизрілої форми паразита є нижній відділ тонкої кишки, де вона живе близько року. Механізм передачі - фекально-оральний, який може реалізуватися харчовим, водним або побутовим шляхами.

- Ось про цей механізм передачі розкажіть, як мовиться, на хлопський розум.

- Людина заражається, коли працює з зараженим ґрунтом, наприклад, вносячи коров’ячо-свинячий перегній під урожай. Чи ж бо зірвавши городину, яка виросла на токсичному ґрунті і, не помивши, вкинути собі в рот. Так само можна поласувати елементарно немитими фруктами, які дозріли на деревах на тому-таки забрудненому фекаліями ґрунті. Найгірше те, що несвідомі господарі часто удобрюють ґрунт людськими фекаліями, в якому цілий букет гельмінтів. Інфікування відбувається, переважно, у весняно-літньо-осінній період при сільгоспроботах та на відпочинку.

- Наїлися полуниць з грядок - і капець? На них же глистів не видно...

- У тому то й річ, що не видно. Але люди разом з полуницями-суницями ковтають розвинуті яйця глистів. Звільнившись з яйця у просвіті кишківника, личинка через кровоносне русло потрапляє в легені. Там вона пошкоджує стінку альвеоли й піднімається дихальними шляхами до ротової порожнини. Потім повторно ковтається зі слиною. Так міграційна форма триває два тижні. Тоді у кишківнику й розвиваються статевозрілі самки та самці. Правда, інфікована людина не становить безпосередньої небезпеки для оточуючих на момент виділення яєць, оскільки останні не є заразними. Розвиток яєць до інвазійної (заразної) стадії відбувається у ґрунті, особливо у вологому піску. До речі, вікової залежності від глистної інвазії, можна сказати, немає. Радше навпаки, до дітей ставляться більші вимоги стосовно особистої гігієни, аніж до дорослих, - наприклад, обов’язково мити руки перед їжею. Бо ж саме з рук яйця заносяться з їжею до рота. А наші дорослі з віком такі навички, на жаль, чомусь втрачають...

Оминаючи деякі подробиці міграційної фази аскаридозу, скажу, що мігруючі личинки можуть викликати пневмонію та бронхіт. Для кишкової ж фази характерне механічне пошкодження слизової оболонки стінки тонкої кишки. Основними методами діагностики аскаридозу є мікроскопічне дослідження калу. Далі лікар порекомендує, чим саме лікувати глистну інвазію.

“В останнє десятиліття проблема глистних заражень фактично не порушувалася в нашій країні. А тим часом, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні щорічно реєструється більше 400 тисяч випадків зараження глистами, - стверджує лікар-інфекціоніст вищої категорії Рівненської міської поліклініки №2 Ганна ШАРЛАЙ. - Раніше нашою поліклінікою щорічно виявлялося до 90 випадків інвазій. А з 2005 року крива поповзла догори: 219 у 2005 році, 316 - у 2006-му і аж 449 - у 2007-му році. Тому нагадую і раджу вживати в їжу овочі та фрукти, ретельно промиті у проточній воді, а потім ошпарені окропом. А для приготування їжі використовувати лише якісну воду”.

Уторік у м. Рівне зафіксовано 280,8 випадки захворювання на аскаридоз на 100 тисяч населення.

19.06.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 19.06.2008p. 
На головну сторінку