Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №356 від 07.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Мікроб, який спричиняє сто хвороб

Мікроб, який спричиняє сто хвороб

Коли хтось влаштовується на роботу у медичні, громадського харчуваня чи дитячі заклади, йому неминуче доведеться оформляти санітарну книжку, де, серед іншого, є сторінка з результатами аналізів на стафілокок з носа та зіва. І на роботу тоді зась, якщо якийсь кок у санстанції висіють. А ще часто самі баклаборанти планово перевіряють медперсонал та кухарів у медичних установах, таборах відпочинку, вчителів у школах та вихователів у дитсадках на той же стафілокок. Носіїв кока “карають” обов’язковим лікуванням, затим повторною здачею мазків. Окрім того, уже всі звикли до виявлення періодично-систематичного стафілококу в пологових будинках. Що ж це за така бактерія і чи завжди треба її позбуватися? Адже нерідко в медичних колах стверджують: якщо стафілокок вбити тими ж таки антибіотиками, на його місце, наприклад, у носі, заселиться інший мікроорганізм, проте значно агресивніший...

- Коки - це бактерії. Сотні найрізноманітніших коків оточують людину впродовж її життя, але стафілокок - найвідоміший мікроб, - каже завідувачка бактеріологічної лабораторії Рівненської міської санстанції Валентина КОМОВА. - Термін staphylococcus введено в медичну практику ще 1881 року. Стафілокок (Staphylococcus, з грецької мови. staphyle - “кетяг винограду” і coccos - “гранула”) - рід грам-позитивних бактерій. Під мікроскопом вони мають сферичну форму і утворюють виноградоподібні кластери. Рід Staphylococcus включає більше ста відомих видів. Більшість з них безневинні та є компонентами нормальної флори шкіри і слизових оболонок людини та інших організмів. Багато людей мають стафілокок, але не відчувають його.

Нині відомо 27 видів стафілококів, причому 14 знайдено на шкірі й слизових оболонках людини. Більшість стафілококів є нешкідливими. Лишень три завдають організмові людини шкоду.

- Стафілокок має сезонність? Здається, останнім часом у нас цей мікроб ви доволі часто виявляєте?

- Тепер такої активності стафілокока, як років зо двадцять тому, нема, оскільки винайдено потужні антибіотики, що допомагають долати хворобу. Натомість виникла інша проблема: стафілокок пристосувався до деяких антибіотиків і тому найбільше загрожує людям, які свого часу курсами приймали антибіотики, особливо, коли лікування велося без урахування специфіки перебігу конкретної хвороби в конкретної людини. Хворий зі стафілококовою інфекцією повинен звертатися тільки до профільного спеціаліста, який обстежить і призначить лікування. Наслідком нелікованого стафілокока є хронічні захворювання. Щодо профілактики, то кожна людина має дбати про себе в сенсі особистої гігієни, загального загартовування, повноцінного харчування.

І, звісно, якомога частіше мити руки. Пацієнтам - після будь-якого контакту з іншими хворими, медичним персоналом, інтер’єром або медичним обладнанням. Медперсоналу - перед кожним контактом із пацієнтами. Багато бактерій стали малочутливими чи й узагалі нечутливими до антибіотиків, а старе, добре випробуване мило та гаряча вода й посьогодні діють безвідмовно. Недаремно кажуть: чистота - запорука здоров’я.

07.08.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 07.08.2008p. 
На головну сторінку