Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №406 від 23.07.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Змінюємо межі законним шляхом

Запитання. Яким чином можна вирішити питання, пов’язане із виготовленням технічної документації, що посвідчує право на земельну ділянку у разі її невідповідності з матеріалами геодезичної зйомки.

Відповідь. Органи місцевого самоврядування мають право скасовувати свої раніше прийняті рішення чи внести до них зміни лише на підставі та у межах своїх повноважень, та у передбачений Конституцією та законами України спосіб.

Акти органу місцевого самоврядування, які є документами одноразового застосування, не можуть бути скасовані чи змінені після їх виконання. (Тобто не підлягають зміні ті рішення органів місцевого самоврядування, згідно з якими видані державні акти права власності на землю).

Органи місцевого самоврядування не можуть скасувати свої попередні рішення, внести до них зміни, якщо відповідно до них виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та інтересів, і суб’єкти правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. (Тобто, внесення будь-яких змін повинно відбуватися лише за письмовою заявою громадянина). При прийнятті зазначених рішень обов’язково має бути протокол встановлення та погодження меж земельної ділянки, узгоджений всіма суміжниками. У державному акті зазначається, що підставою для його видачі є попереднє рішення із внесеними змінами згідно з новим рішенням.

При цьому при зміні площі земельної ділянки необхідно встановити факт відсутності самовільного захоплення її частини у встановленому законодавством порядку. Для цього рекомендуємо у всіх сільських, селищних, міських радах створити комісії із розгляду земельних спорів.

23.07.2009Начальник управління оцінки і ринку земель О.ПРИДАТКО



Рівне-Ракурс №10 від 23.07.2009p. 
На головну сторінку