Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №414 від 17.09.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Ходить сон біля вікон,

Ходить сон біля вікон,

або поради, як добре виспатися

- Відвідуючи аптеку, часто звертаю увагу, що більшість людей різного віку, купуючи ліки від застуди, хвороб серця, тиску, заодно просять порадити препарати від безсоння, - ділиться своїми спостереженнями лікар-методист Рівненського обласного центру здоров’я Віктор МЕЖОВ.

Справді, як довго людина може обходитися без сну? У 60-х роках минулого століття з цього приводу проводилися масові експерименти. Вдалося встановити, що на п’яту добу у людини погіршуються зір і слух, з’являються галюцинації, втрачається здатність до цілеспрямованої діяльності. Під час експерименту більшість його учасників помітно схудла, незважаючи на те, що їх годували дуже добре. На восьмий день експерименти припинили.

А ось із тваринами досліди були проведені до кінця. У результаті всі без винятку собаки, позбавлені сну, загинули за два тижні після початку експеримента. Причому ніякої причини смерті виявити не вдалося - всі органи і тканини залишалися без змін. Подібні експерименти провели й на інших тваринах - результат той же. Як запевняють дослідники, без сну помирають навіть мухи.

Фахівці вважають, що до снів потрібно ставитися з усією серйозністю, оскільки вони можуть впливати на здоров’я людини. Регулярне недосипання загрожує людині смертю від серцево-судинних захворювань, призводить до розвитку ожиріння і діабету. Тим часом сьогодні один із трьох мешканців розвинених країн спить менше п’яти годин на добу, а половина - менше семи годин. Скільки ж часу повинен тривати сон? Вважають, що 7-8 годин достатньо. Проте у кожного потреба у сні індивідуальна і може коливатися від трьох до 12 годин.

Що ж робити, якщо людина не може заснути або спить тривожно? Пити таблетки? Поки що не варто. Пігулки - це вже крайній захід, оскільки вони порушують структуру сну, нерідко призводять до звикання. Спершу варто спробувати налагодити сон своїми силами. Для цього існує кілька простих порад:

намагайтеся лягати і прокидатися в один і той же час, навіть у вихідні; перед сном не слід їсти: вечеряти краще не пізніше 7-ї вечора. Після 19-ї години не варто також займатися важкою фізичною чи нервовою роботою, працювати за комп’ютером, сваритися і зчиняти скандали. Чудово розслабляють перед сном прогулянки на свіжому повітрі (добре, якщо є собака і такі прогулянки регулярні). Не завадить тепла ванна з приємною ароматичною пінкою. Якщо зі сном виникають проблеми, значення можуть мати будь-які дрібниці - одяг для сну (він повинен бути зручним і підбиратися з урахуванням температури в кімнаті), ліжко, розмір і форма подушки. Допомагають розслабитися й ефірні олії та легка музика (зараз випускаються спеціальні диски з музикою, що допомагає заснути) або звуки природи.

І ще: важливо спати у темній кімнаті. Якщо у вікна спальні проникає світло, то це може порушити сон. А якщо сон все одно не приходить? Встаньте з ліжка і займіться чимось спокійним, що не вимагає активних дій. Приміром, почитайте книгу.

Проте якщо всі ці поради не дають результату, слід обов’язково звернутися до лікаря: безсоння може бути спричинене деякими захворюваннями внутрішніх органів.

17.09.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2009p. 
На головну сторінку