Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №414 від 17.09.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Рецепти зі сливками: їжте, скільки можете

Сливи їли ще в VІ ст. до нашої ери. Сьогодні у всіх країнах помірного клімату вирощують ці плоди.

Сливи відзначаються багатим складом біологічно активних речовин. Цукру (глюкоза та фруктоза) у них до 20 відсотків, є органічні кислоти, пектинові речовини (до 1 відсотка), феноли. Вітамінний склад: В1, В2, Р, С (небагато), фолієва кислота. Вміст вітаміну Е досить високий (більш як у вишнях, апельсинах, грушах, черешнях). Каротину міститься більше в жовтих сортах.

Сливи рекомендують вживати при гіпертонічній хворобі та патології нирок. Гіпотензивний ефект настає завдяки значному вмісту калію, що сприяє виведенню з організму кухонної солі та води.

Сечогінний ефект має сливовий компот при захворюваннях нирок і серця, а жовчогінний - печінки. Завдяки наявності фенольних сполук сливи справляють капілярозміцнювальний ефект.

Сливи поліпшують стан хворих на атеросклероз, позаяк виводять з організму зайвий холестерин. За вмістом заліза ці плоди не поступаються вишням та іншим залізовмісним плодам. Виявлено в них ще і йод, мідь, цинк, тому сливи цінні (особливо в зимовий період) як джерело вітамінів та мінеральних речовин.

Плоди слив підвищують гемоглобін, тому корисні людям, які страждають від недокрів’я. Їм треба їсти стільки слив, скільки зможуть, або приготувати напій: 2 склянки слив подрібнити до стану нектару, додати сік половини лимона, 2-3 ст. л. цукру, 4-5 склянок молока - усе ретельно розмішати. Цей напій вживають і в разі кашлю.

Сливи і свіжий сік з м’якоттю сприяють зниженню кислотності шлункового соку, тому є помічним допоміжним засобом у лікуванні гастриту і виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки (за 20-30 хвилин до їжі з’їдати 100 г слив чи випивати третину склянки соку).

У сливах багато калію і таніну. Ця “пара” перешкоджає утворенню сечової кислоти. Тому людям, які страждають від подагри, сечокам’яної хвороби та хвороб нирок, конче необхідно вживати сливи в будь-якому вигляді: свіжі плоди, сік, відвар, компот.

У народній медицині сливи вважають корисними також для ревматичних хворих.

Чорнослив (сушені сливи) зберігає всі цінні властивості свіжих плодів. Понад те, вміст цукру у ньому збільшується з 20 до 50 відсотків, тож калорійність його також кількаразово зростає. Тому хворим на ожиріння та цукровий діабет чорнослив протипоказаний.

Інша особливість чорносливу - здатність збільшуватися в обсязі разів у вісім у травному тракті. Тому чорнослив механічно посилює скорочення кишок. Крім того, слизову оболонку кишечника подразнює наявна в сливах клітковина. Цим пояснюється корисність чорносливу для хворих зі зниженою моторною функцією кишечника - при запорах. Рекомендують різні способи лікування, приміром: з’їдати перед сном 10-20 сушених слив або пити компот чи настій із них. Допомагає в разі тривалого запору і свіжовичавлений сливовий сік або свіжі плоди.

Однак сливи зумовлюють розлад травлення в малих дітей, а у великих кількостях і в дорослих також. Їх не рекомендують також матерям-годувальницям.

17.09.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2009p. 
На головну сторінку