Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №418 від 15.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Суперовоч

Суперовоч

Баклажани рекомендують вживати в їжу при атеросклерозі, захворюваннях печінки, нирок, набряках, подагрі. Ці фіолетові овочі особливо корисні людям літнього віку.

Баклажан - низькокалорійний продукт - 28 ккал у 100 г свіжого плоду. Плоди містять 4-5 відсотків цукру, пектинові речовини, білок, вітаміни С, В1, В2, РР, провітамін А (каротин), мінеральні солі. Це чудове джерело кальцію (238 мг), що нормалізує водний обмін в організмі і поліпшує роботу серцевого м’яза. Пектинові речовини мають бактерицидні властивості, підсилюють виведення шкідливих речовин, а феноли й антоціани перешкоджають розвитку пухлин, зменшують вміст холестерину в крові (іноді до 50 відсотків), сприяють засвоюваності жирів. Мелонгеон, що є у дозрілих плодах, має антисклеротичну дію, зменшує крихкість капілярів.

Калій, якого багато в баклажанах, поліпшує роботу серця, кровообіг у серцевому м’язі. Крім того, він нормалізує водно-сольовий обмін, звільняє організм від надлишку води та кухонної солі, одночасно виводяться з сечею урати. Не менш важливий і марганець, бо сприяє засвоєнню жирів, перешкоджає їх відкладенню в судинах у вигляді жирових бляшок, чим відвертає загрозу закупорювання судин. Марганець потрібен і для нормального функціонування печінки, запобігаючи її жировому переродженню, і для роботи ендокринної системи, посилюючи здатність інсуліну знижувати рівень цукру в крові. Дієтологи рекомендують подавати баклажани до жирної м’ясної їжі, щоб зменшити шкоду від її вживання.

При недокрів’ї потрібно з’їдати не менше одного баклажана на день. Утім, не сирого.

Дієтологи - за тушкування, запікання, щоб найповніше зберегти всю цілющість овоча.

15.10.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 15.10.2009p. 
На головну сторінку