Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №420 від 29.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Лікування калиною

Лікування калиною

Калину - традиційну лікувальну ягоду нашого краю - зазвичай збирають після перших заморозків, коли вона стає менш гіркою.

За цінністю вітамінів калина прирівнюється до шипшини, чорної смородини, малини та обліпихи. Вона багата на вітаміни: вітаміну С в ній у півтора разу більше, аніж у лимонах, містить багато каротину, заліза та фосфору, калію, магнію, йоду й міді.

Ягоди калини хворим на туберкульоз треба їсти якнайдовше. Добре також тричі на день випивати калинового соку. Лікуючи сухоти, калина водночас заспокоїть нервову систему й нормалізує тиск. Вживати можна так: столову ложку ягід розтовкти й залити окропом. Після одногодинного настоювання - випити. Або так: п’ять столових ложок калини розтерти, залити, помішуючи ягоди, трьома склянками окропу. Настояти впродовж кількох годин, процідити. Пити по півсклянки кілька разів на день перед їжею. Дехто відварює калинові ягоди в довільній пропорції, але щоб напій був насичений. До схололого напою додати меду й теж пити кілька разів на день по півсклянки. Такий напій корисний хворим на атеросклероз, не кажучи вже про хворі бронхи та горло.

Народна медицина радить людям із проблемами серця їсти ягоди калини з кісточками, бо вони поліпшують серцеву діяльність та, збільшуючи сечовиділення, зменшують набряки. Також калина показана при хворобах печінки та сечокам’яній хворобі.

29.10.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 29.10.2009p. 
На головну сторінку