Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №426 від 10.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Оцінка

Оксфордський університет: “Тимошенко переможе у другому турі”

До завершення президентства Віктора Ющенка залишилися практично лічені тижні. І чим ближче до завершення його перебування на посаді, тим активніше у західних політичних і наукових впливових колах обговорюється проблема зміни влади в Україні.

Як відомо, одним із найавторитетніших у світі є Оксфордський університет, особливо його знаменита школа політичної аналітики.

У грудневому випуску аналітичного огляду подій на планеті вчені з Оксфорда діляться своїми, практично останніми перед виборами, оцінками і прогнозами щодо того, що є і буде в Україні.

Щонайперше, вони дають різко негативну оцінку президенту, який відходить. І справа не тільки у тому, що він бере участь у виборах, практично не маючи шансів. На Заході усіх дивує також те, що “кампанія Ющенка є жорстко антитимошенківською”. Це означає, що так званий помаранчевий відрізок української історії закінчується і закінчується руками Ющенка ганебно.

Другий висновок з Оксфорда - так само невтішний. Якщо попередні вибори бодай ставили за мету боротьбу з олігархатом, то тепер в Україні поки що лідирує політик, який виражає інтереси того самого класу олігархів. Адже Янукович представляє саме їхню партію: “У Регіонах знаходиться значна кількість визнаних олігархів, включаючи найбагатшу людину Європи та Євразії Рината Ахметова”.

Наявність 18 кандидатів, на думку західних аналітиків, свідчить, що українська демократія так і залишилася у підлітковому віці. Говорити про те, що за п’ять років вона подорослішала і стала більш зрілою, не доводиться.

Єдиним втішним є те, що небезпечна для України регіоналізація, коли кандидатів підтримує лише окремо взята частина території держави, може бути подолана. Якщо минулий раз Ющенко представляв захід України, а Янукович - схід, то тепер “є єдиний кандидат із всенаціональною підтримкою - Юлія Тимошенко”. Саме це, як переконана “Оксфорд аналітика”, є головною силою Тимошенко, і саме це відрізняє її від інших вузько орієнтованих кандидатів. А Україна, як ніколи, потребує сьогодні загальновизнаного лідера, бо саме це є запорукою її державної єдності, що поставлена останнім часом перед викликом.

Парадокс, який не можуть збагнути на Заході ні політики, ні вчені, полягає у тому, що найбільшою проблемою Тимошенко є її соратники і, начебто, однодумці із орієнтованого на Європу табору. Адже з нею “змагаються п’ятеро кандидатів із колишнього “помаранчевого” табору”.

Усі вони є аутсайдерами, які не здатні нарощувати власні рейтинги, однак своєю риторикою намагаються наносити шкоду своїй соратниці.

Однак запас міцності у Юлії Тимошенко оксфордські аналітики розцінюють як достатній для перемоги. Адже загалом в України про-європейський електорат становить 55 відсотків, а це на 10 відсотків більше, ніж протилежний табір, на який опирається Янукович.

Тому кінцевий висновок Оксфордського університету однозначний: “Тимошенко переможе у другому турі”.

10.12.2009За матеріалами ‘UKRAINE: Second-tier candidates could decide election’ Wednesday, 2 December 2009 http://www.oxan.com/searchresults.aspx?head=1&query=ukraine публікацію підготував Іван РИБАЛКО, експерт Українського центру глобальних та національних стратегій.



Рівне-Ракурс №10 від 10.12.2009p. 
На головну сторінку