Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №429 від 30.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Такі справи

У рівнян вкрали гроші

У рівнян вкрали гроші

За фінансовими результатами 2009 року, міський бюджет Рівного вдалося виконати майже на 100 відсотків. Однак з’явилася серйозна проблема - казначейство відмовляється перераховувати кошти.

Станом на 29 грудня на рахунках органів місцевого самоврядування знаходиться близько 15 мільйонів гривень: загальний фонд складає 13,2 мільйона гривень, спеціальний фонд - 1,8 мільйона гривень. Ці гроші, які цілий рік ретельно економилися, щоб з користю використати наприкінці, належать громаді міста. Але… “Ми подаємо платіжне доручення до казначейства, яке не має іншого права, аніж перерахувати ці кошти, а нам відмовляють, - обурюється міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - По великому рахунку ці кошти у нас - усіх громадян міста Рівного - просто вкрали”.

На останній сесії Рівнеради депутати прийняли звернення до прем’єр-міністра і 28 грудня Володимир Хомко особисто передав його Юлії Тимошенко. Подібні звернення з проханням розібратися у ситуації направили керівники Харкова та Чернівців. “Вважаю, що вона навряд чи щось вирішить, оскільки, за почутою мною інформацією, з рахунків місцевих рад всієї країни, без їх на те відома, було знято близько 6 мільярдів гривень”.

Крім того відомо, що всі без винятку бюджетні організації, які обслуговуються виключно через казначейство - інститути, міліція, податкова тощо - не можуть ані отримати гроші, ані проплатити рахунки. Місцева влада не може також розрахуватися із приватними інвесторами, які пропрацювали цілий рік на благо громади. Через це вони мають цілковите право звернутися до суду.

Була думка звернутися до прокуратури, однак днями вийшов Указ Президента №1109 від 2009 року “Про нормалізацію заходів щодо казначейського обслуговування місцевих бюджетів”, який змусить таки стабілізувати ситуацію в країні. Відповідно до Указу, Президент постановляє створити відповідну комісію. На місцевому рівні така комісія вже створена, туди увійшли працівники прокуратури, СБУ та місцевих органів влади. Сподіваємося, що результат не забариться.

“Я знаю, куди пішли кошти - на виплату пенсій, - підсумовує міський голова. - Але у Рівному не брали на себе зобов’язання виплачувати пенсії. Відповідно, вважаю, що перспектива щодо повернення цих коштів доволі печальна. Не тішить навіть те, що заручниками ситуації стала не лише громада Рівного, але й усі міста України. Що робити - не знаю. Наприклад, сьогодні з Рівнеоблводоканалу отримав лист про те, що вони не мають чим розраховуватися за електроенергію. Незабаром отримаю документ, що час платити за газ… При цьому ситуація склалася просто абсурдна: ми маємо гроші, але не можемо розрахуватися за борги”.

30.12.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 30.12.2009p. 
На головну сторінку