Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №438 від 04.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Жовтяниця витягне 12 тисяч гривень

Жовтяниця витягне 12 тисяч гривень

Рання весна супроводжується не лишень сезонними застудами. Виснажений, стомлений за зиму людський організм наражається ще й на іншу небезпеку - гепатит А, В, С. Окрім цих більш-менш нам відомих, є в природі ще й гепатити D, E, G та їх нові збудники - TTV, SEN.

- Захворюваність на вірусні гепатити становить реальну загрозу для українців найперше через складність гострого та формування хронічного перебігів хвороби, що призводить до тяжких ускладнень: цирозу та раку печінки, плюс висока вартість противірусного лікування, - пояснює лікар-інфекціоніст Рівненської міської поліклініки №2 Любов РЯБОВА. - На сьогодні можна констатувати пандемію гепатиту С у світі, яка за своїми масштабами уп’ятеро перевищує поширеність ВІЛ-інфекції. Хвороба може мати гострий або ж хронічний характер інфекції. Хронічна форма - це найбільш поширений варіант перебігу гепатиту. Принаймні в 10 відсотків хворих на гострий гепатит В інфекція набуває характеру хронічної. Джерелом зараження хворих на гепатит В у 94-96 відсотках є саме хворі з хронічними формами цієї інфекції.

- Як виявляється гепатит, у народі кажуть жовтяниця?

- Гепатит може бути виявлений, коли вірус знаходять у крові донора, себто в людини, яка вирішила обстежитися добровільно або ж коли хвороба вже перейшла у гостру форму. При цьому на одну гостру форму гепатиту припадає 16 хронічних, які мають безсимптомний перебіг. Отож гепатити В та С знаходять у чотирьох зі ста донорів крові. Гепатит передається як ВІЛ-інфекція. А це статеві стосунки, ін’єкції, операції, у тому числі стоматологічні, при відвідуванні манікюрного залу та перукарні. Та все ж на першому місці при інфікуванні гепатитом В - статевий шлях (45 відсотків), на другому - ін’єкційне введення наркотиків. На третьому - медичні втручання.

Найнебезпечніші люди - безжовтушні

- От, виходить, сиди вдома, навіть про стоматолога забудь, не кажучи вже про манікюрні зали. Сніг поволі тане, натомість на тротуарах натикаєшся на фекалії, здається, не лишень собачі. Коротше, всюди інфекція - і в повітрі, й під ногами. Це все сприяє розвитку гепатиту, хіба ні?

- Гепатит А та Е об’єднує механізм їх передачі - так званий фекально-оральний, тобто вірус від хворого з рештками його випорожнення потрапляє у воду та їжу, а згодом здорова людина заражається при вживанні інфікованих продуктів та води. Також зростає ризик зараження під час подорожей, коли головну небезпеку становлять тимчасові туалети. Та й під час дощу або у вологому місці збільшується ризик рознесення залишків випорожнень по території. Джерело інфекції - це хворі з будь-якою формою захворювання - стертою, жовтушною, безжовтушною, а також ті, хто знаходяться у прихованому (інкубаційному) та початковому періодах недуги. Найбільшу ж небезпеку становлять люди з безжовтушними, нетиповими формами гепатиту, позаяк кількість таких хворих перевищує чи не в десятеро число людей з вираженими ознаками жовтяниці. Відтак максимальна заразність відзначається в останні сім-десять днів інкубаційного та в переджовтушному (передує появі ознак жовтяниці) періодах. Коли людина жовтіє, вона зазвичай уже не є заразною. Вірус гепатиту А при кип’ятінні гине за п’ять хвилин. При кімнатній температурі в сухому середовищі він зберігається упродовж тижня, у воді тримається три-10 місяців, у випорожненнях - до 30 діб.

Вірусні гепатити розпізнають не лишень при проявах хвороби, але й за допомогою спеціальних лабораторних досліджень сироватки крові на наявність антитіл до вірусів гепатиту. Наголошу: задля профілактики гепатитів А та Е слід дотримуватися елементарних санітарно-гігієнічних правил та вживати якісну воду та їжу.

Про лікування та все інше, що стосується гепатиту, зокрема С, - у наступних числах “Ракурсу здоров’я”.

04.03.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 04.03.2010p. 
На головну сторінку