Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №444 від 15.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Культура

Куди веде жіноча емансипація в Німеччині?

Куди веде жіноча емансипація в Німеччині?

Уявіть собі типову українську жінку. Уявляєте? А тепер заплющіть очі і уявіть типову німкеню 20-35 років, і побачимо, чи співпаде ваша уява з реальністю...

У Німеччині, зокрема у Берліні, ви навряд чи зустрінете у робочий де-нь жінку на високих підборах, в короткій спідниці, в спокусливій кофтинці та з макіяжем. Це повна протилежність німецькій жінці. Якщо вона не власниця автомобіля, то у неї обов’язково за транспортний засіб буде велосипед. Німкені часто носять зручні джинси, переважно завужені донизу, прості, нічим не примітні кофтинки, за плечима - величезний рюкзак. Ну, й куди без цигарки: німці палять багато, і ніхто цього не соромиться.

У Франції вважається непристойно, а то й вульгарно, коли жінка без косметики виходить на люди, у Німеччині ж замість поняття “краса” царить “зручність”. І справді, красивих жінок тут важко зустріти. Вони, звичайно, є, от тільки їх на вулиці зустріти важко, гарно та стильно вони одягаються лише за якоїсь нагоди.

Але люди старшого покоління (від 50 років), здається, вміють краще за собою слідкувати, хоча вони зазвичай обирають не надто приємний (різкий) запах парфумів, проте частіше користуються макіяжем, відвідують косметичні салони. Вони рідко вдягають довгі спідниці, а носять брюки. Колір одягу - світлих тонів, як правило, від відомих дизайнерів або просто хорошої якості. Це має і свій вплив. Люди такого віку мають досить пристойні пенсії, і спостерігати захід сонця полюбляють на Майорці, а зимою їдуть в Австрію. Ведуть досить активний спосіб життя, багато бігають, їздять на велосипеді, купаються у водоймах. А ще німці похилого віку - великі оптимісти.

Але повернімося до молодшого покоління і головного питання: куди ж веде жіноча емансипація?

Колись відомий філософ писав: “Щоб щось отримати, треба щось віддати”. У цьому випадку німецькі жінки головним чином отримують свободу, відкидаючи партнерство і сім’ю. Свобода і автомобіль для німця - набагато дорожчі речі, ніж ви можете собі уявити.

Проблема жіночої емансипації у Німеччині останнім часом активно обговорюється. Саме емансипація прекрасної половини людства спричиняє те, що у Німеччині все менше і менше народжується дітей. Основний фактор - жінки відкладають народжування “на потім”, а іноді “потім” стає ще пізніше або й взагалі, як кажуть німці “zu spдt“ (запізно).

Воно й зрозуміло, що багато жінок хочуть спочатку вирішити питання кар’єри, а потім присвятити себе материнству. А деякі взагалі не бачать себе у ролі батьків. Надто велике прагнення до свободи, самоствердження стає причиною небажання німців взагалі одружуватися.

Як говорить статистика, більшість німецьких чоловіків вирішили для себе ніколи і ні за яких обставин не зв’язувати себе подружніми стосунками. Згідно з опитуваванням Гамбурзького університету соціологічних досліджень, кількість “вічних холостяків” у віці від 18 до 39 років у Німеччині зросло з 34 до 43 відсотків. Небажання створювати сім’ю вони обгрунтували жіночою емансипацією і прагненням до самореалізації. Тому чоловіки бажають жити власними інтересами - робота, хобі, спорт, породожі. У відповідь на моє запитання, чи є у нього діти, мій тодішній колега по роботі, 32-річний німець, сказав: “Борони, Боже”. І це серед німецьких чоловіків далеко не рідкість.

Прагнення до самореалізації і право жінки на роботу - річ зрозуміла, та німцям просто важко поєднувати перше з останнім - сім’ю з роботою. Та й свобода і особисті інтереси грають більшу роль, ніж сім’я; тому так важко їх поєднати.

Навіть 56 відсотків німецьких випускників відмовляються від створення сім’ї - для них це означає погіршення матеріального становища і заниження власних інтересів.

Бути одиноким, тобто холостяком, в Берліні модно. З 80-мільйонного населення Німеччини 11,2 мільйона живуть на самоті. В столиці ще екстремальніше, тут кожен другий берлінець живе сам. Поняття самотній теж відносне, проте, як показало дослідження, після невдалого роману дуже мало німців знаходять нове кохання, більшість із них визнає за краще зануритися у свої чотири стіни і шукати натхнення деінде. Можна зарахувати до одиноких так званих одружених, що вже давно живуть з іншим партнером без шлюбу, не розлучившись з дружиною. Таких сімей у Німеччині дуже багато. Головна причина - довгий та дорогий процес розлучення. А декому навіть вигідно перебувати у шлюбі: він чи вона платитиме менше податків, аніж холостяк. Тому не все так просто у сімейних справах, та й, напевно, це нікому не заважає, німці живуть до смерті з партнером неодружені. Все дуже просто: вони занадто довго роздумують над одруженням, а з часом, коли “у віці”, для багатьох це взагалі втрачає сенс. Для чого одружуватися? Щоб втратити свободу? Це не для німців.

Я відвідувала форум німецьких жінок на тему одруження. Були досить цікаві судження, а деякі навіть не вкладаються в логіку здорового глузду.

Одна жінка переконана: якщо подружня пара має дітей приблизно 18-річного віку, це означає, що вони вже приблизно 20 років разом, а це дуже багато. Чому подружжя має надалі залишатися разом, чому б не відпустити одне одного і все розпочати знову з новим партнером, адже коли в сім’ї стосунки не ладяться, це шкодить їхнім спільним дітям.

Деякі одинокі люди взагалі не розуміють, де вони повинні шукати свого єдиного. Зі здивуванням вони просто запитують: “Де я можу знайти собі партнера?”. Може, після роботи, коли приходиш повністю знесилений... На дискотеці? Чи вечірці? Не завжди хороший вибір. Для німців важко з пошуком партнера, тому багато з них шукають допомоги в інтернеті.

Тим часом перевернута піраміда росте. До 2050 року середній вік жителя Німеччини збільшиться з 42 до 50 років. І населення зменшиться на 8-13 мільйонів. Тільки 1,4 дитини припадає на одну жінку в Німеччині, а це єдина країна, в якій цей показник впродовж 30 років не мінявся.

Хоча в Німеччині є й багатодітні сім’ї, де батьки зуміли 4-5 дітей виховати. Саме на таких сім’ях ще тримається Німеччина, бо ж у цій країні люди переважно мають більше, ніж одну дитину, або ж не мають взагалі.

15.04.2010Сторінку підготувала Аліна БУДАФЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 15.04.2010p. 
На головну сторінку