Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №455 від 01.07.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Зустріч

Микола ШЕРШУН: “Порядок потрібен у лісі та державі”

Народний депутат України від фракції “Блок Литвина”, голова Державного комітету лісового господарства України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола ШЕРШУН виступає за реформування лісового господарства.

- Як боротися з незаконною вирубкою? Питання непросте, адже його “покривають” правоохоронні органи. У 30 відсотках самовільної вирубки лісів приймають участь і наші працівники. Потрібно йти на реформи, - стверджує народний депутат. - Проблеми подібні до наших є у всіх країнах, проте їх показник настільки низький, що вони просто непомітні. Вивчали досвід із захисту лісу Литви, Латвії, Польщі, Фінляндії, Швеції. Зупинилися на європейському, який ближче до польського.

Необхідно створити спеціальні бригади, підпорядковані головним лісничим, розподілити лісництва на менші площі. Має бути система електронного обліку лісів, централізований банк даних про дерева України у Києві. Кожне дерево повинне мати свій штрих-код, за яким буде відомо, де відбувається порубка і якої породи. За таким механізмом вже працюють два лісгоспи, а у наступному році мають перейти усі інші. Це зменшить тіньову вирубку лісових зон.

Піднімали на зустрічі й питання матеріальних благ. “В Україні середня зарплата лісоруба складає 1,5 тисячі гривень, а у Рівненській області - 2,5 тисячі. Питання: а чим ліси у Житомирській області гірші?” - говорить Микола Шершун. Оскільки зараз за роботу тримаються переважно пенсіонери і молоді люди, віддані лісогосподарству, найближчим часом вирішуватиметься житлова проблема. Наприклад, в Ірпіні побудують містечко з соціального житла для працівників лісу.

Згадав нардеп і за вибори. На його думку, вибори до міських, районних та сільських рад відбудуться 31 жовтня цього року. Блок Литвина виступає за чисту мажоритарну систему виборів, проте з колегами по коаліції зійшлися на змішаній системі. У перегонах братиме участь окремо політична партія “Народна партія”.

01.07.2010Наталія МАЛИНОВСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2010p. 
На головну сторінку