Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №487 від 10.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Аграрії

Операція “Кооперація”

600 тисяч гривень планують закласти в бюджеті Рівненщини у 2011 році на підтримку кооперативного руху на селі. “Це, звісно, дуже мало, - вважає заступник голови обласної ради Олександр ЧУПРИНА, - але ми повинні переконувати громади, що такі об’єднання дуже потрібні”. З огляду ще й на те, що Міністерство аграрної політики одним зі своїх пріоритетів визначило саме створення та розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів і планує здійснювати їх державну підтримку.

Лише у 2010 році в області створили 21 кооператив. Загалом же на Рівненщині діє 33 таких об’єднання. 14 із них спеціалізуються на обробітку землі та зборі врожаю, 3 - заготовляють та збувають сільгосппродукцію, 2 - є плодоовочевими, а 6 - багатофункціональними. Є і тваринницькі об’єднання.

Олександр Чуприна навів приклад СОК “Добриця”, що в селі Степань Сарненського району, який надає послуги з обробітку землі, забезпечує селян елітним насінням, заготовляє молоко. Два роки тому найініціативніші члени громади об’єдналися у спілку: відремонтували техніку, яка залишилася від колишнього КСП, поділилися власними тракторами, і згодом придбали нові. Холодильні установки новоствореному кооперативу надав молокозавод, який і купує молоко в селян. “Це дозволило громаді домовлятися про ціну на молочну сировину, яка б їх влаштовувала”, - наголошує заступник голови облради.

У північних районах області, на думку Олександра Чуприни, доцільно створювати кооперативи із заготівлі ягід та грибів. Крім того, організувавши фасування та переробку такої сировини, члени кооперативу зможуть заробляти значно більше, аніж віддаючи її заготівельникам за безцінь. Матимуть зиск із цього і сільські бюджети.

Про співпрацю між споживчою кооперацією та органами місцевого самоврядування в сільських населених пунктах розповів і голова Рівненської обласної спілки споживчих товариств Петро Бараш.

Зокрема, він зазначив, що споживча кооперація обслуговує близько 65% сільського населення через громадське харчування, заготівлю та переробку сільськогосподарської продукції, виробництво товарів.

На початок року в облспоживспілці обліковується 1210 підприємств торгівлі, 300 ресторанних господарств, 43 виробничі підприємства, 42 заготівельні та 58 підприємств, які надають послуги. Для тимчасового зберігання продукції практично в кожному районі є складські приміщення, низка овоче- та фруктосховищ. Незважаючи на те, що частина підприємств законсервована або здається в оренду, облспоживспілка зберегла цілісність даної системи.

Правління цілком поділяє думку ОДА та обласної ради щодо створення обслуговуючих сільських кооперативів, однак для ведення ефективної роботи у новому Податковому кодексі не вирішено достеменно питання щодо торговельної надбавки, як єдиної бази оподаткування ПДВ при продажу сільськогосподарської продукції, закупленої у фізичних осіб, тобто у платників ПДВ. Зміни щодо оподаткування внесені лише при реалізації неплатниками ПДВ. Тобто, якщо придбано у населення 1 кілограм картоплі по 1 гривні, то її вартість автоматично зросте на 20 % з ПДВ.

За словами Петра Бараша, стримуючим фактором заготівлі є також відсутність дотацій на продаж кондиційних свиней та великовагової худоби. Ці дотації у 2010 році не проводилися взагалі. До прикладу, в 2007 році лише через систему споживчих спілок було додатково виплачено населенню 900 тисяч гривень.

10.02.2011



Рівне-Ракурс №10 від 10.02.2011p. 
На головну сторінку