Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №496 від 13.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Радіація вбиває імунітет

Радіація вбиває імунітет

Тижнів зо два тому радіація з японської атомної електростанції “Фокусіма-1” досягла України. Та боятися закордонних атмосферних викидів не варто, бо своїх вистачає, позаяк живемо поміж двох атомок - Рівненської та Хмельницької. Тим часом, попри Чорнобильську катастрофу, вплив радіації на людину все ще залишається маловивченою ділянкою науки. Але це невидима загроза. Тому багаті краяни зводять на нашій, м’яко кажучи, радіаційно непевній території маєтки, сподіваючись гарно пожити на цьому світі, скільки кому відведено. Утім, окремі більш далекоглядні та “просунуті” рівняни через Інтернет купляють ділянки на Місяці, сподіваючись принагідно сховатися від немирного атома там. Головне - туди дістатися.

Учені стверджують, що сучасна людина щодня отримує невелику дозу радіоактивного випромінювання і що вона особливо дається взнаки навесні. Зараз багато людей скаржиться на типові симптоми “весняної втоми”. Про те, як підсилити свій імунітет і позбутися небажаних збоїв у здоров’ї, завданих радіаційним впливом, ми поговорили з терапевтом Рівненської міської поліклініки №2 Петром БЕДНАРСЬКИМ.

- Попри все, слід більше часу проводити на свіжому повітрі. Зранку - робити зарядку, приймати контрастний душ, упродовж дня знаходити час для відпочинку. Наприклад, підйом у ліфті варто змінити на піші прогулянки сходами, адже адекватне фізичне навантаження підвищує активність імунної системи. Щодо трагедії в Японії, то зазвичай у результаті радіоактивних викидів при аваріях на АЕС у навколишнє середовище у початковий період викидається величезна кількість йо-ду-131. Період напіврозпаду йоду-131 - вісім діб. Через два місяці після закінчення викидів радіонуклідів на Чорнобильській АЕС кількість йоду-131 зменшилася у 250 разів. Незважаючи на відносно стрімкий розпад радіоактивних ізотопів йоду через високу швидкість метаболізму йоду та його сполук, цього часу досить, щоб завдати непоправної шкоди організму. Відтак, для захисту щитоподібної залози від йоду-131 необхідно приймати лікарські йодомісткі препарати, але після консультації з ендокринологом. До прикладу, спеціаліст може порадити Анстиструмін, Йодид (100 або 200), Йодомарин 200, Йодостин, очні краплі і таблетки Калію йодид та ін.

- А як щодо споживання доступного й водночас дійового продукту - йодованої солі?

- Добова потреба в йоді у дорослої людини складає 150-200 мкг натомість ми за добу споживаємо лише 40-60 мкг. За все життя людина отримує лише 3-5 г йоду, це приблизно чайна ложка. Для йодопрофілактики у районах з недостатньою кількістю йоду (ми живемо якраз у такій ендемічній зоні) рекомендовано додавати в щоденний раціон йодовану сіль, морепродукти (але не тихоокеанські), морську капусту-ламінарію, йодоване молоко, хліб та яйця. Щоправда, ендокринологи вважають, при підвищеній радіації за допомогою цього захиститися не вдасться. Особливо йод необхідний вагітним жінкам та новонародженим дітям. Матері-годувальниці треба споживати 225-350 мкг йоду на добу

- Тепер кілька порад щодо зміцнення опірності організму навесні.

- Меню для зміцнення імунітету має бути різноманітним, з переважанням білкових продуктів (риба, баранина, свинина, кролятина, телятина, бобові). А от надлишок вуглеводів, що містяться у випічці з борошна, призводить до зниження імунітету. З овочів та фруктів захисні сили організму посилять всі види капусти, чорна редька, темні сорти винограду, гранат, інжир, хурма. З каш на першому місці - вівсянка, яка стимулює ріст лімфоцитів - клітин імунної системи. Далі йде гречка, яка містить багато марганцю та вітамінів групи В. Непоганий стимулятор імунітету - твердий сир. Також слід пити вітамін С, свіжовідтиснуті соки. З імуномодуляторів на початку весни можна приймати пивні дріж-джі, настоянки ехінацеї, женьшеню, елеутерококу, родіоли рожевої за умови, що немає гіпертонії та проблем з серцево-судинною системою.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Корейко: “Будь-яка радіація в будь-яких дозах впливає на живий організм. Питання в дозі і якості радіації. Одна доза може звалити бика відразу, а може зробити так, що бик стане імпотентом у третьому поколінні”.

Ольга ЯРОШ

13.04.2011



Рівне-Ракурс №10 від 13.04.2011p. 
На головну сторінку