Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №496 від 13.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Час діяти

Готуємо шубу до сплячки

Готуємо шубу до сплячки

С езон для наших хутряних шуб, кожушків і шапок закінчився, і вони вже не знадобляться нам майже півроку. Тож настав час їх правильно підготувати до літнього зберігання, щоб у новому сезоні вони продовжували дарувати нам радість і задоволення. Як доглядати за хутром, радить головний експерт відділу спеціальних досліджень НДЕКЦ УМВС України в Рівненській області Ігор КОНДРАТЮК.

Після закінчення сезону потрібно провести ревізію своїх хутрових виробів. Провітріть їх на відкритому повітрі, витрусіть, акуратно вибийте, добре очис-тіть від пилу і забруднень, почешіть металевим гребінцем і протріть чистою сухою щіткою. Якщо виріб сильно забруднений - віддайте у хімчистку.

Потаємне місце

Знайдіть хутру затишне місце для зберігання. Переконаєтеся, що туди не потрапляє пряме сонячне світло (яке обезбарвлює хутро) і відсутня підвищена вологість. Температура в приміщенні для зберігання хутра повинна бути якомога нижчою. Перевірте відсутність гарячих водяних або парових труб у стіні.

Хутро повинно висіти так, щоб воно “дихало” і не стикалося з іншими предметами одягу, на широкоплечій або підбитому вішаку з довгим гачком.

Не закривайте хутряні вироби у валізах і ящиках, бо хутро любить провітрювання, яке не дає його шкіряній стороні (мездрі) сохнути. Якщо все ж таки необхідно його перевезти у валізі або сумці - вкладіть у мішок з лляної тканини.

Короткі поради

Для захисту хутра від молі - в чохол, де воно зберігається, кладуть висушені апельсинові шкоринки, листя тютюну і герані (пеларгонії).

Для чистки забрудненого і жирного волосяного покрову шуби готують розчин з рівної кількості спирту, харчового оцту і води, і наносять його на хутро щіткою або шматком поролону. Потім протирають хутро чистою тканиною.

Дублянки слід чистити жорсткою щіткою для одягу. Плями можна витерти світлою канцелярською гумкою або сухою шкоринкою білого хліба.

Пил і бруд з головних уборів видаляють щіткою. Сушать головні убори на кільцях зроблених зі щільного картону.

У виробах з довговорсового хутра при довгому носінні в “проблемних” місцях (манжети рукавів, внутрішня сторона коміру, низ виробу) волосяний покрив інколи заволочується. Таку ділянку слід змочити спиртовим розчином і обережно розібрати пальцями, а потім розчесати в напрямку природного нахилу волосу.

При правильному користуванні хутра служать своїм господарям десятиліттями. Потрібно знати лише декілька правил:

• хутро любить холод, боїться тепла, сонця і хімічних препаратів;

• йому потрібне повітря;

• зберігати хутро потрібно у вільному темному просторі. На світлі воно блідне і втрачає колір;

• вашій шубці повинно бути вільно в гардеробі, вішати її треба на широкі м’які плічки, а не на плоскі дротяні вішалки. Не треба ховати шубу в синтетичний чохол. Він повинен бути зшитий з натуральної тканини не дуже щільного переплетення;

• будьте обережні з прикрасами. Не приколюйте їх до хутра, гострі застібки можуть його пошкодити. Теж саме стосується і ремінців сумок. Якщо ви одягли шубу, краще узяти сумочку в руки.

І останнє - хутро неодмінно повинне проходити спеціальне чищення один раз на рік. Щоб гарно виглядати - треба добре доглядати!

13.04.2011



Рівне-Ракурс №10 від 13.04.2011p. 
На головну сторінку