Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №527 від 16.11.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради

Корисний привіт з Китаю

Корисний привіт з Китаю

Листопад - час, коли на прилавках ринків і магазинів починає з’являтися хурма. Виявляється, це не тільки смачний, але і дуже корисний фрукт. Батьківщиною хурми є Китай, звідти він розповсюдився в Східній Азії, потім його почали вирощувати в Японії. І лише в кінці 19 століття про хурму дізнався весь світ. Хурма налічує близько 500 різновидів. Більшість з них виростає в тропічному кліматі. Основні відомі нам види - терпка кавказька, нетерпка японська і солодка шоколадна, або корольок. Сезон хурми розпочався. Це не лише один із найсмачніших осінніх фруктів, хурма - справжній захисник здоров’я і молодості.

1. Хурма багата калієм, кальцієм, магнієм, фосфором, залізом та іншими корисними речовинами, необхідними для хорошої роботи всіх систем організму.

2. Цей фрукт містить удвічі більше харчових волокон і корисних мікроелементів, ніж яблука. Тому хурма - відмінний спосіб налагодити роботу кишечника.

Завдяки пектину хурма є дієтичним продуктом, який рекомендують при розладі травлення.

3. У хурмі містяться багато антиоксидантів, які продовжують молодість шкіри, захищаючи від передчасного утворення зморшок.

4. Хурма забезпечить вас вітамінами А, С та P, що відповідають за еластичність і пружність шкіри, зміцнюють судини, підвищують опірність організму та імунітет. Також кажуть, що саме вітамін А захищає від раку.

5. Завдяки високому вмісту глюкози та фруктози, хурма живить серцевий м’яз, підтримуючи здоров’я серцево-судинної системи. При цьому не підвищує рівень глюкози в крові. Хоча при діабеті зловживати хурмою не варто (припустима норма - не більше 1 фрукта на день, за відсутності протипоказань).

6. Хурма знижує ймовірність утворення каменів у нирках, завдяки високому вмісту магнію.

7. Це фрукт є відмінним тонізуючим засобом, швидко знімає втому, заспокоює нервову систему та підвищує працездатність.

8. Хурма допоможе при застуді та кашлі. Рецепт: сік одного спілого плода хурми змішати з 4 ст. ложками теплої води та полоскати горло.

9. Хурму можна використовувати і в косметичних цілях. Маска з м’якоті хурми і яєчного жовтка допомагає при розширених порах і схильності до угрів.

Головне - уміти правильно вибрати фрукт, щоб не розчаруватися його терпким смаком. Вибирати потрібно повністю достиглі плоди, тоді їх м’якоть буде по-справжньому соковитою і смачною. Зберігати хурму потрібно дуже дбайливо, прагнучи не пошкодити оболонку. Краще всього зберігати її в замороженому вигляді. До речі, заморожування - один із способів позбавитися терпкості плодів. Ще один із способів - помістити фрукти в теплу воду на 12 годин. Отже, хурма корисна для профілактики серцево-судинних захворювань, покращує травлення і містить безліч мікроелементів. З’їдаючи по 1-2 плоди хурми в день, ми не тільки одержуємо задоволення, але і доповнюємо наше харчування корисними речовинами.

16.11.2011Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2011p. 
На головну сторінку