Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №577 від 17.11.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здоров’я

Цинк

Цинк

Цинк називають “косметичним” мікроелементом. Він відповідає за блиск волосся і красу шкіри. По ступеню затребуваності нашим організмом цей мікроелемент поступається тільки залізу.

Цинку потребують усі без винятку клітини. Необхідний, як повітря, він відіграє важливу роль у збереженні зору, пам’яті, підтримці імунної та репродуктивної систем.

На рівні клітини

Косметологи добре знають, яку роль відіграє цинк в організмі людини, як він впливає на зовнішній вигляд. Блиск і густота волосся, еластичність і пружність шкіри - його заслуга. Вражаючий косметичний ефект обумовлений здатністю цинку стимулювати життєдіяльність клітин. У першу чергу від нестачі цього чудесного мікроелемента страждає нервова система. Апатія і депресивні стани - перші симптоми дефіциту цинку. Його нестача може вплинути на наші органи почуттів - особливо смакові відчуття і нюх.

Часто страждає зір, адже цинк активно пов’язаний з вітаміном А, який, вступаючи в сітківку ока, забезпечує нас кольоровою картинкою і не дає розвинутися курячій сліпоті.

У добу нашому організму потрібно близько 15-20 мг цинку (вагітним - 30 мг).

Знову дефіцит

Медики констатують: добову норму цинку в організмі людини отримати непросто, якщо тільки спеціально не налягати на їжу, багату цим мікроелементом. Алкоголь, деякі ліки, любов до солодкого і солоного сприяють зниженню рівня мінералізації. Дефіцит цинку може викликати порушення діяльності щитовидної залози та печінки.

Дар мислителя

Цей важливий мінерал в організмі людини впливає і на наші розумові здібності. У ході наукових досліджень доведено: у студентів-відмінників рівень цинку вище, ніж у тих, хто числиться у відстаючих. Здатність цинку загоювати рани зробила його одним з головних компонентів мазей. Він має ще одну унікальну властивість - покращує настрій і рятує нас від депресії!

Ви звикли їсти здорову, а головне - різноманітну їжу? Значить, швидше за все, гострої нестачі цинку не маєте. Втрата апетиту, повільне загоєння ран, зниження статевого потягу, схильність до інфекцій, суха шкіра, лупа - привід задуматися про дефіцит цього мікроелемента. Щодня включайте в раціон свіжі овочі і фрукти, сири, яйця, пісне м’ясо, бобові, молюски, цільнозерновий хліб.

17.11.2012



Рівне-Ракурс №10 від 17.11.2012p. 
На головну сторінку