Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №582 від 20.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здоров’я

Кремній

У більшості людей слово “кремній” асоціюється з первісними людьми: сокира з кремнію, наконечники стріл, скребки для оброблення туш тварин. Але роль кремнію у долі людства на цьому не закінчується - цей мінерал вкрай необхідний для нормальної життєдіяльності всіх органів і систем людини.

Людині щодня потрібно не менше 10 міліграм кремнію. Він необхідний для нормального функціонування сполучної тканини, легенів, залоз внутрішньої секреції. Найбільше кремнію в лімфатичних вузлах (0,6 грама на 1 кілограм). Брак кремнію різко погіршує роботу цих органів.

Основна функція кремнію - підтримувати нормальний обмін речовин в організмі. Точніше - якщо кремнію не вистачає, то приблизно 70 інших елементів не засвоюється організмом. Кремній створює колоїдні системи, які поглинають шкідливі мікроорганізми і віруси, таким чином очищаючи організм.

Кремній входить до складу кровоносних судин - при дефіциті кремнію на стінках судин набагато швидше утворюються холестеринові бляшки. У стінках артерії, ураженої атеросклерозом, кремнію міститься в 10-14 разів менше норми. Якщо нормалізувати вміст кремнію в раціоні, тоді сповільнюється процес розвитку атеросклерозу і очищуються кровоносні судини.

Збільшивши у своєму раціоні кількість продуктів, що містять кремній, людина нормалізує обмін холестерину в організмі, тим самим зменшуючи ризик виникнення атеросклерозу і забезпечуючи клітини будівельним матеріалом.

При туберкульозі вміст кремнію в легенях зменшується на 50%. В організмі хворих на туберкульоз зазвичай не вистачає багатьох мікроелементів. Збільшивши кількість кремнію у своєму раціоні, людина вирішує дві проблеми - нормалізує кількість цього мікроелемента в легенях і стимулює засвоєння інших мікроелементів.

Кремній також необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. Нормалізувати баланс кремнію в організмі можна двома способами:

• збільшуючи у своєму раціоні кількість продуктів, що містять кремній;

• регулярно використовувати воду, насичену кремнієм.

Збільшити кількість кремнію в організмі можна за допомогою таких рослин, як хвощ і подорожник.

Якщо 50-60 грам свіжого хвоща (збирати його краще вранці до висихання роси) зав’язати в марлю і опустити у відро з водою, потім довести до кипіння і дати настоятися 3-4 години, то ми отримаємо воду, збагачену кремнієм, придатну для приготування їжі. Сухий хвощ можна використовувати так: 2 столові ложки хвоща залити 0,5 літра води і кип’ятити на повільному вогні 30 хвилин. Потім треба дати настоятися відвару і пити по 50 грам 2-3 рази на день після їжі.

Щоб приготувати кремнієву воду, треба взяти скляний посуд ємністю 2-3 літри, налити води і покласти 40-50 грам не занадто великих каменів кремнію. Поставте банку до світла, але так, щоб не потрапляли прямі сонячні промені. Через 23 дні цю воду можна використовувати для пиття і приготування їжі. У ємності треба залишати трохи води і зливати її в раковину - це брудна вода, її не можна пити. Потім ємність і кремній слід промити і надалі використовувати повторно. Якщо необхідна вода для лікувально-профілактичних цілей, то її треба настоювати 5-7 днів.

20.12.2012



Рівне-Ракурс №10 від 20.12.2012p. 
На головну сторінку