Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №621 від 19.09.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Картопля

Картопля

В Україні, мабуть, жодне господарство в селі не обходиться без картоплі. Адже для наших людей вона, як кажуть, ­ “другий хліб”. І на городі зазвичай саме для картоплі відводять найбільшу ділянку. Та останнім часом у пресі й на телебаченні про неї висловлюються досить негативно, начебто вона лише зашлаковує організм, до того ж є шкідливою, а користі з неї ­ жодної. Тож розберімося, чи це правда, чи наклеп на овоч, який нерідко рятував людей від голодної смерті.

Якщо ви вважаєте, що в картоплі мало вітамінів, то глибоко помиляєтеся. У ній дуже багато вітаміну С. Окрім того, вона містить калій, мак­ро­ й мікроелементи, зокрема: кальцій, магній, залізо та фосфор, вітаміни Е і групи В. Картопля корисна для багатьох систем людського організму. Зокрема, вона допомагає в разі захворювань травного тракту: виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гіперацидного гастриту, печії, закрепів тощо. Фітотерапевти стверджують, що півсклянки картопляного соку істотно послаблюють симптоматику хвороби, а в разі виразкової хвороби є ще й непоганим засобом для профілактики загострення. Окрім того, сік молодої картоп­лі в певних випадках ефективний при головному болю. Високий вміст у картопляних бульбах солей калію робить їх корисною стравою в раціоні людей, які страждають від захворювань серцево­судинної системи. Тертими бульбами лікують опіки, трофічні виразки, екземи, гострі дерматити та гнійничкові захворювання шкіри. Та розмови про шкоду картоплі виникли не на порожньому місці: приводом для них стала наявність у ній соланіну ­ так називається отруйний глікоалкалоїд, який провокує руйнування еритроцитів крові й згубно впливає на нервову систему. Як визначити наявність соланіну в картоплі? Підказка: зелений колір. Якщо бульби мають зеленуватий відтінок, викидайте їх без найменшого жалю й не використовуйте для приготування страв. Соланін також поступово накопичується в картоплі під час її зберігання. Фахівці вважають, що вже в січні картопля може стати небезпечним для здоров’я продуктом, а навесні є однією з причин загального нездужання, яке прийнято списувати на сезонний гіповітаміноз. До речі, в солідних торговельних закладах деяких країн Європи картоплю, що зберігалася більше трьох місяців, знищують, закуповуючи при цьому бульби з теплих країн, де врожай збирають кілька разів на рік.

Увага! Не рекомендується їсти картоплю або бажано звести її вживання до мінімуму: у разі дотримання дієти під час золотухи; особам, які страждають від венеричних захворювань; за сечокам’яної хвороби з вираженою оксалурією, метеоризму; дуже обережно з малих доз потрібно починати лікування сирою картоплею людям із підвищеною кислотністю шлункового соку, з високим вмістом цукру в крові, хворим на діабет, схильним до ожиріння; повністю вилучити цей овоч зі свого раціону слід у разі захворювань кишечника (ентерити, ентероколіти, коліти в стадії загострення). Після прийому сирої картоплі може виникнути неприємне відчуття в горлі. Щоб усунути його, горло потрібно полоскати водою або запити морквяним чи фруктовим соком.

19.09.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 19.09.2013p. 
На головну сторінку