Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №630 від 21.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

А без води і ні туди, і ні сюди?

А без води і ні туди, і ні сюди?

Цього тижня в Рівному відбулася подія, на перший погляд ніби й ординарна, але згодом вона може мати суттєві наслідки для мешканців обласного центру та районів, які розташовані навколо Рівного. В обласній раді провели перше засідання робочої групи, яка вивчатиме питання стосовно РОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал”. Простіше кажучи – депутати обласної ради, з яких складається комісія, та чиновники вирішували: що робити з “Рівнеоблводоканалом”?

Нагадаємо, це питання слід розглядати в світлі подій кількарічної давнини. Мешканці Рівного пам’ятають, що свого часу міська влада регулярно піднімала питання перед обласною про передачу водопостачального підприємства з обласної власності у власність територіальної громади міста. Мотивувалося це тим, що міськвиконком впливатиме на тарифну політику водопостачальників, контролюватиме якість їньої роботи та витрати. Тоді область поставила перед містом умову: заберіть у власність теплопостачальне підприємство ­ віддамо водоканал. Теплопостачальники тоді були з чималими боргами, але їх все­таки забрали у міську власність. Водопостачальне підприємство було на той час високоприбутковим, і його вирішили поки притримати у власності обласної територіальної громади.

Тримали­тримали і прий­няли рішення віддати містові. Минуло чимало часу, а місто так і не поспішає його взяти. І, як заявив на засіданні комісії міський голова Рівного Володимир Хомко, не візьме. Чому? Тому що на час прийняття попереднього рішення ­ воно було прибутковим, а зараз збиткове. І збитки ці міський бюджет не покриє навіть за умови, коли припинить фінансувати всі інші видатки. Справа в тому, що на момент прийняття рішення про передачу водоканалу містові останнє мало право корегувати тарифи. Скажімо, подорожчала електроенергія ­ зросла вартість води та водовідведення. Тепер же тарифна прерогатива належить Києву. Щоправда, й різниця у витратах підприємства та покриття вартості енергоносіїв на стабільні тарифи також має компенсуватися за рахунок Держбюджету. Має, але, як зазначалося на засіданні комісії, не компенсується. Таким чином, держава заборгувала рівненським водопостачальникам 139 мільйонів гривень.

Перспектив повернення коштів члени комісії не бачать. Натомість розглядають інші варіанти. Перший із них ­ скасування рішення про передачу “Рівнеоблводоканалу” у власність обласного центру. Спектр інших пропозицій доволі широкий, але конкретики поки що немає.

Ясно одне ­ процес утворення боргів на підприємстві, на переконання очільника Рівного Володимира Хомка, є незворотнім. Однак, як запевняє мер міста, городянам не слід боятися того, що підприємство­монополіст потрапить у приватні руки.

“У приватні руки він потрапити не може. Є варіант концесії, але віддати в приватні руки забороняє законодавство”, ­ запевняє Володимир Хомко.

У підсумку жодних рішень стосовно майбутнього підприємства комісія не ухвалила. Її члени мають намір зібратися наступного тижня.

Забезпечення мешканців міста водою є одним із найважливіших питань, які стосуються всіх, тому ми намагатимемося й надалі тримати його на контролі і повідомляти вас, шановні читачі, про подальший розвиток подій.

21.11.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 21.11.2013p. 
На головну сторінку