Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №630 від 21.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Лимон

Лимон

Сучасна медицина зробила крок далеко вперед, але не будемо забувати про те, що природа подарувала нам чимало цілющих рослин і трав, які діють не гірше дорогих ліків і не містять хімії. Одним із відомих і широко застосовуваних природних лікувальних засобів є лимон. Лимон відомий з давніх часів як цілющий, загальнозміцнюючий і вітамінний засіб.

Чим корисний лимон для організму?

Звичайно, вмістом великої кількості вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.

Вітамін С.

Природний хранитель потужного антиоксиданту ­ аскорбінової кислоти або вітаміну С. Важливо відзначити, що лимон зберігає цей вітамін протягом усієї зими, тому його потрібно їсти цілий рік. Регулярне вживання в їжу лимона захистить вас від інфекцій, вбереже від застуди. Окрім того, антиоксиданти захищають шкіру від раннього старіння.

Пектини

Ними багата м’якоть лимона. Ці речовини добре виводять з організму токсини і шлаки, а також захищають від серцево­судинних захворювань.

Білфлавоноїди містяться в шкірці лимона. Вони підтримують тонус найдрібніших капілярів, тим самим забезпечують хороший приплив крові до всіх тканин та органів. З цієї причини корисно їсти лимони зі шкіркою.

Вітаміни групи В.

Лимон багатий і іншими вітамінами: вітаміном А і D, а також цитрином або вітаміном Р, який міститься тільки в цитрусових. Однією з його властивостей є те, що він допомагає організму засвоїти аскорбінову кислоту.

У лимонах містяться такі цінні речовини, як лимонна кислота і різні мінеральні солі. Все це робить лимон незамінним джерелом корисних речовин для вашого здоров’я.

Чим корисний сік лимона?

Нерозбавлений лимонний сік ­ хороший засіб при подагрі, відкладеннях солей, порушенні обміну холестерину і зниженій кислотності шлунка, а також як профілактика інфарктів, інсультів і сечокам’яної хвороби. Сік володіє противірусною, антисептичною і імунозміцнюючою дією. Соком лимона можна дезінфікувати рани і укуси. Сік прискорює регенерацію пошкоджених тканин. Лимонний сік добре використовувати для полоскання при ангіні, також для зняття зубного болю і дезінфекції порожнини рота.

Чим корисна вода з лимоном, тобто розбавлений лимонний сік?

Сік, змішаний з теплою або гарячою водою, з додаванням цукру або меду ­ відмінний засіб при застуді.

Лимонний сік корисний для шкіри ­ він допоможе прибрати зайву жирність Т­зони, зробити шкіру матовою, позбавить від чорних крапок, розширених пор і вугрів.

Можна ще довго перераховувати лікувальні властивості лимона. Якщо лимон буде постійно присутнім у вашому раціоні, то гарне здоров’я вам забезпечено!

21.11.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 21.11.2013p. 
На головну сторінку