Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №247 від 06.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Свято наближається...

Якщо зачинати дитину

Якщо зачинати дитину

- то тільки на Купала!

Відразу після виходу цього номера нашої газети, в ніч на 7 липня, будемо святкувати язичницьке свято Івана Купала. Обласне народне гуляння цього року пройде на Сарненщині.

У той час, коли одні співатимуть обрядових пісень та перестрибуватимуть через вогнища, інші цієї ночі будуть цілеспрямовано зачинати дітей! Бо з давніх-давен, від бабусі до внучки, від матері до доньки передавалося повір’я, що дитина, зачата в купальську ніч, обов’язково народиться здоровою, красивою та розумною.

Тому й не дивно, чому жінки та дівчата саме на Купала намагалися звабити чоловіків. Робили це з хитрістю, застосовуючи свою природну “зброю”: чарівність та звабливість.

Розповідає народознавець Петро МЕЛЕХ:

- Дівчина на святкування Купала мала право підійти до парубка, який їй подобався, запропонувати йому перестрибнути через вогнище, поспівати пісень, а потім заманити його в якесь тихеньке місце... Хлопці, зазвичай, не відмовлялися!

Після очищення і благословення вогнем, пари розходилися, шукаючи облюбоване звечора місце, щоб віддатися любовним утіхам. Коли світало, всі збиралися у гурт і зустрічали Сонце, дякуючи йому за ніч, повну любощів.

Додому поверталися парами, тримаючись за руки, і з того дня нові сім’ї жили спільно. Дівчата і парубки, які в цю ніч не знаходили собі пари, залишалися самотніми до нового Купала.

Одружені пари, які планували народити дитину, зачинали її у купальську ніч навіть без дотримання ритуальної обрядовості. Тепер не дивно, чому більшість українців народжувалися колись у квітні - через дев’ять місяців після Купала?...

06.07.2006Руслан ГОРУК

Народні прикмети

до Івана Купала

• Велика роса на Івана - до доброго врожаю.

• Сонце сходить не з-за хмари - буде рік урожайний, бо сонце не розгніване.

• Щовище стрибне хлопець через ватру, то багатший буде; щоспритніше - здоровіший.

• Коли парубок і дівчина стрибнуть через вогонь, не роз’єднавши рук, то одружаться найближчим часом, і вогонь зігріє життя молодої пари щастям та коханням.

• На того, хто на Купала помиє голову тирлич-зіллям і любистком, неодмінно цього року чекає одруження.

• В росі покачатися - довіку здоровим бути.

• Зустріти на Купала сонце, що “грає” - мати достаток цілий рік.



Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2006p. 
На головну сторінку