Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №646 від 06.03.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Що ми їмо?

Обережно, трансжири!

Обережно, трансжири!

“Їжа, яку організм не перетравлює, з’їдає того, хто її з’їв”, ­ сирійський церковний діяч, письменник і вчений­енциклопедист Абу­ль­Фарадж.

Трансжири (трансізомери) ­ це всім нам знайомі маргарин і кулінарний жир. На початку минулого століття їх створення було оголошено порятунком людства від загрози недоїдання. Адже маргарин був недорогою і сповна смачною заміною вершковому маслу, а коштував значно дешевше. Отримують трансжири з рослинних олій у процесі гідрогенізації ­ особливої обробки масла воднем під тиском у присутності каталізаторів. Зігнуті молекули рослинної олії, які роблять його рідким, але дуже схильним до швидкого окислення, перетворюються на прямі ­ і масло стає твердим.

При використанні транс­жирів у виробництві продукти харчування тривалий час мають свіжий вигляд і тривалий термін зберігання. Головним джерелом трансжирів є маргарин, спреди і “легкі масла”.

На маргарині виросло не одне покоління не дуже багатих людей, поки лікарі не придивилися до нього пильніше. Виявилось, що прямі молекули трансжирів роблять твердими також і стінки наших клітин, які складаються з жиру. З’ясувалося також, що трансжири збільшують кількість “поганого” холестерину, який осідає на стінках судин, знижують імунітет і навіть погіршують якість сперми у чоловіків.

Трансжири дуже токсичні і накопичуються в організмі, приводячи до страшних захворювань: атеросклерозу, хвороби серця (ішемічна хвороба, інфаркт міокарда), значно збільшують ризик виникнення діабету, вживання їх веде до зниження кількості тестостерону, погіршення якості сперми, онкологічних хвороб, гормональних збоїв, ожиріння тощо.

Це стало відомо ще в кінці 50­х років. Але так само, як з алкоголем або тютюном, дуже складно сперечатися з виробниками, в руках яких знаходяться великі гроші. А виробництво продуктів з трансжирів ­ це надприбутки. Саме тому виробники “приховали” цю інформацію і підмінили проблемою холестерину, оголосивши холестерин ворогом номер один. При цьому маргарин був оголошений мало не як панацея від будь­яких болячок.

Статистика по США показала, що якщо знизити споживання трансжирів (маргарину в основ­ному) на 3%, то смертність від серцево­судинних захворювань знижується на 5000 чоловік на рік, а кількість інфарктів ­ на 17000. Війна з виробниками продовжується і зараз (занадто багато грошей у цьому задіяно). Однак у світі (це не стосується України, на жаль) вже є багато перемог.

Досліджено, що трансжири блокують травлення. Це відбувається шляхом блокування травних ферментів, які запускають механізм засвоєння їжі.

Потрапивши в біологічну клітину, трансжир блокує перенесення поживних речовин через “кордон” ­ мембрану клітини ­ всередину. У результаті клітина не отримує необхідної кількості поживних речовин із зовні, з одного боку, і клітина не може вивести продукти своєї життєдіяльності ­ токсини, назов­ні, з іншого боку.

Порушується метаболізм, що веде до розвитку різних захворювань. Що цілком логічно. У процесі свого розвитку наш організм не зустрічав сурогату і тому не вміє його засвоювати і звільнятися від продуктів його розпаду. Важкість у животі і млявість після багатої трансжирами їжі (кетчупи, картопля фрі, салат „олів’є”, фастфуд) добре знайомі. Дослідним шляхом доведено, що при наявності захворювань, описаних вище, якщо відмовитися від сурогатів, зменшуються їх хворобливі прояви і поліпшується самопочуття.

Але для того, щоб це було можливо, потрібно протягом 1­2 років повністю відмовитись від їжі з трансжирами ­ майонезу, маргарину, рафінованого рослинного масла, кетчупу, картоплі­фрі, чіпсів і т.д.

Які ж продукти містять трансжири?

Маргарини і “легкі” масла. Майже всі види куплених майонезів і майонезоподібних соусів. Фаст­фуд і особливо промислова картопля­фрі, у якій трансжирів сорок відсотків від загальної кількості; попкорн. М’ясні та інші напівфабрикати, запаніровані куплені вироби. “Полегшені” сири, сири без холестерину або зі зниженим вмістом холестерину, в яких частина або весь тваринний жир замінюють на рослинний гідрогенізований жир, рослинні вершки. Сухі концентрати супів, соусів, десертів, кремів, порошки для “забілювання” кави і т.п. Чіпси, вафлі, крекери, пончики, печиво і всі їхні близькі та далекі родичі, торти, цукерки. У кондитерських виробах вміст трансжирів складає від третини до половини від загальної кількості жиру. Магазинна випічка, здоба. На жаль, навіть хліб, якщо випечений на маргарині.

Вважається, що заміна всього лише 2% калорій, споживаних з трансжирами, на якісні джерела ­ жир холодноводних морських риб, лляну і оливкову олію ­ скорочує ризик серцево­судинних захворювань більш ніж наполовину.

Щоб уникнути вживання в їжу трансжирів, уважно вивчайте склад придбаних продуктів. Трансжири наявні всюди, де до складу продукції входять гідрогенізовані або частково гідрогенізовані жири.

Слід віддавати перевагу продукції, що взагалі не містить трансжирів, так як, на думку дієтологів, небезпеку становлять навіть незначні дози гідрогенізованих жирів.

Сьогодні трансжири заборонені в Данії, Швейцарії і Австрії, Америці. Закликає до того всі країни і Всесвітня організація охорони здоров’я.

Насправді довкола проблеми трансжирів наукові спори йдуть до цих пір. Деякі учені вважають, що нічого особливо страшного в них немає: оскільки у нас від природи немає ферментів, які могли б розщеплювати тверді молекули змінених масел, тому вони просто виводяться з організму і все. Інші доводять, що все навпаки: шкідливі молекули зв’язують корисні ферменти, які мали б розщеплювати корисні рослинні олії...

А нам із вами, від гріха подалі, краще все ж споживати традиційні рослинні олії і вершкове масло ­ в розумних межах. А на етикетках готових продуктів (випічки, печива, чіпсів, кондитерських виробів, напівфабрикатів і ін.) уважно читати, чи не містяться в них гідрогенізовані, тобто ті самі, небезпечні трансжири.

P.S. Якщо на упаковці продукту написано „гідрований”, „гідрогенізований” або „частково гідрогенізований”, то можна сміливо передбачити, що там присутній шкідливий жир. Будьте обачні!

06.03.2014Завідувач обласним методкабінетом БЖД населення НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області Наталія ЯКОВЕЦЬ



Рівне-Ракурс №10 від 06.03.2014p. 
На головну сторінку