Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №657 від 22.05.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Фініки

Фініки

Фініки – напрочуд смачні і корисні плоди, корисні властивості фініків дозволяють їх назвати “комора природи”, в арабських країнах досі фініки називають “хліб пустелі”, оскільки ці плоди здатні заповнювати усі необхідні людині корисні поживні речовини.

На дві третини фініки складаються з вуглеводів, у їхньому складі майже немає води, 2,5% - жирів і близько 2% цінних білків. Вітамінно-мінеральний склад плодів фінікової пальми також багатий, у них містяться вітаміни А, В (В1, В2, В6), З, Е, До, мінерали: калій, кальцій, натрій, фосфор, марганець, мідь, селен, цинк, залізо, а також пектини, харчові волокна.

Фініки - дуже солодкий і калорійний продукт, багато хто прагне не вживати ці плоди, щоб не набрати зайві кілограми. Проте висока енергетична цінність – це і користь, і шкода фініків. Користь фініків для ласунів неоціненна, якщо людина обожнює солодкі продукти та не може прожити без них і дня – нехай краще їсть фініки, поповнюючи запаси організму цінними і корисними речовинами, ніж наїдається булками, тістечками, цукерками. Шкоду фініків часто асоціюють з їхньою калорійністю, в 100 г цих ласощів міститься близько 280 кал, а в одному фініку знаходиться приблизно 23 калорії. Звичайно, захоплюючись надмірним поїданням фініків, зайві кілограми набрати легко.

Спектр корисних властивостей фініків надзвичайно широкий, вони тонізують, знімають втому, зміцнюють імунітет, є профілактичним засобом проти онкохвороб. Калій в їхньому складі найсприятливішим чином діє на сердечний м’яз, залізо у складі фініків наділяє їх протианемійними властивостями. Окрім цього фініки позитивно впливають на печінку, нирки, кишковик.

Науково доведена користь фініків для вагітних жінок. У плодах знаходиться речовина, що чинить позитивний вплив на мускулатуру матки, це полегшує родовий процес, скорочує термін кровотечі після пологів. Величезна користь фініків і при лактації, вони збагачують склад молока, забезпечуючи повноцінніше живлення малюкові.

Принесуть особливу користь фініки і чоловічому здоров’ю, очищаючи і покращуючи склад крові, вони підвищують потенцію, збільшують вироблення сперми, значно підвищуючи репродуктивну функцію.

Мало чим відомі корисні властивості фініків для нервової системи, тим часом вони містять цінну амінокислоту – триптофан, яка є учасником синтезу серотоніна і мелатонина в організмі. Ці гормони підвищують настрій, стабілізують психічний фон, мелатонин вважається гормоном сну, тому фініки вживають при безсонні, як м’який натуральний снодійний засіб.

З особливою обережністю слід вживати фініки за наявності хронічних захворювань травного тракту. А також людям, які хворіють цукровим діабетом (інсулінозалежним), і страждають ожирінням.

22.05.2014



Рівне-Ракурс №10 від 22.05.2014p. 
На головну сторінку