Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №657 від 22.05.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Міндоходів інформує

"Єдинник” працює неповний робочий день: чи зменшується при цьому сума податку

Норми Податкового кодексу України передбачають такі способи оподаткування доходів, що одержують фізичні особи - підприємці: у разі застосування загальної системи оподаткування - податком на доходи фізичних осіб оподатковується чистий оподатковуваний доход, який визначається як різниця між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю фізичної особи-підприємця; у разі застосування спрощеної системи оподаткування – здійснюється сплата єдиного податку, який встановлюється у відсотках (фіксованих ставках) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Зокрема, для першої групи платників єдиного податку фіксовані ставки податку у межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати з розрахунку на календарний місяць встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність залежно від виду господарської діяльності (п. 293.2 ст. 293 Кодексу).

Вибір системи оподаткування здійснюється фізичною особою-підприємцем самос­тійно.

Слід зазначити, що гл. 1 Розділу XIV Кодексу, яка визначає правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, не передбачає зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців в залежності від тривалості робочого тижня суб’єктів господарювання.

Згідно зі ст. 128 Господарського кодексу України громадянин-підприємець зобов’язаний сплачувати податки та інші обов’язкові платежі в порядку і в розмірах, встановлених законом.

Тобто не передбачено зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, які працюють неповний робочий тиждень.

22.05.2014



Рівне-Ракурс №10 від 22.05.2014p. 
На головну сторінку