Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №667 від 31.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради фахівця

Солодкий прихований ворог

Солодкий прихований ворог

Сучасна харчова культура українців включає масове споживання продуктів, з якими потім не оберемося лиха. Впадаючи в домогосподарчий раж, жіноча половина сімейств видає на-гора торти “Наполеони”, солодкі булочки з маргарином в складі тіста, млинці зі згущеним молоком, пряники, щедро политі сиропом.

Бабусі і дідусі, щоб отримати прихильність внуків, пригощають їх цукерками, глазурованими сирками тощо. Список продуктів з прихованим цукром відкритий до нескінченого продовження. Цукор додають в деякі сорти хліба і навіть ковбасу.

В давні часи, коли цукрової переробки не існувало, солодкі продукти дійсно були рідкісними ласощами, а не продуктом повсякденого попиту. Люди задовільнялись фруктами, інколи - медом. Переїсти солодкого для більшості людей було неможливим.

Зараз споживають цукор із надлишком. Приміром, в сере­дині XIX століття людина з’їдала в середньому 2 кг цукру на рік, а зараз - 37 кг за той же період споживає європеєць і 62 кг – американець. 62 кг – це ж більше мішка. При такому режимі харчування людина якщо і не захворіє, то неодмінно набуде стабільного жиру на черевці і інших частинах тіла.

Не дивно, що прогресивні дієтологи оголосили хресний похід проти цукру. Згубний вплив цукру на організм: гіперактивність, панічний стан, важкість з концентрацією і подразливість у дітей, є зв’язок між надлишком цукру і розвитком раку молочної залози, яйників, простати, підшлункової залози, прямої кишки, жовчних протоків, легень, жовчного міхура і шлунка, збільшення ймовірності захворювання на хворобу Альц­геймера.

Про такі “дрібниці”, як підвищення артеріального тиску, алергії, ослаблення імунної системи, втрату еластичності судин, підвищений ризик виникнення подагри, депресію і ще десяток негативних наслідків для здоров’я, і говорити не доводиться. Надлишкове споживання солодкого і переїдання в цілому - прямий шлях до виникнення цукрового діабету 2-го типу, хвороби, яка поширюється серед населення неабиякими темпами. Зараз на нього страждає понад 250 млн. людей, із них 1,2 млн. – в Україні. Кожна четверта людина, також в Україні, страждає ожирінням. Солодощами заїдають стрес. Цукор, солодкі продукти їдять, щоб отримати приємні смакові відчуття.

Норма споживання цукру для кожного індивідуальна. Якщо людина багато працює фізично або інтелектуально, цукру їй потрібно значно більше ніж малоактивній. Потрапляючи в організм, цукор переходить в глюкозу, яка, розщеплюючись за допомогою інсуліну, є джерелом енергії для організму. Але для декого шкідлива навіть ложка цукру в день: варто тільки її з’їсти, і маса тіла зростає як на дріжджах. Про таких людей кажуть: “поправляється із повіт­ря”. Все залежить від того, який обмін речовин у кожної людини, від його генетичної схильності, і, звичайно, від культури харчування. Середньостатична доросла людина потребує 250-300 г вуглеводів на день. Дисципліні в організації свого харчування слід повчитися у діабетиків – багато із них навчились ідеально розраховувати кількість вуглеводів, допустимих протягом дня. Повністю відмовитися від цукру нелегко для організму, і така дієта може дати ефект, протилежний очікуваному. Краще споживати якомога більше натуральних ласощів.

А ще приготуйте вдома без штучних додатків варення, джем, мармелад або пастилу, поставте на стіл натуральний мед і свіжі фрукти. Перейдіть на гарячий шоколад з високим вмістом какао-масла. Якщо здолати тягу до цукру ніяк неможливо, краще їсти тростниковий (коричневий), ніж білий. У Німеччині, в 2030 році, приміром, харчові продукти, які будуть містити велику кількість цукру будуть оподатковуватися акцизним збором, який буде безпосередньо направлятися до бюджету країни.

Словом, нехай цукру в раціоні буде менше, але зате якісного і смачного, і беремо курс на правильне харчування, дотримуємося такої генеральної лінії все життя.

31.07.2014Лікар-санолог ОЦЗ Валентина Копель



Рівне-Ракурс №10 від 31.07.2014p. 
На головну сторінку