Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №667 від 31.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Книга Антирекордів України

За крадіжку автономерів прямого кримінального покарання немає!

В Україні за крадіжку автомобільних номерів покарання немає. Справа в тому, що це державні номерні знаки, хоч і оплачені водієм. А тому в них незрозумілий статус власності, хоча в нас і відкривають кримінальні провадження за частиною другою ст. 185 Кримінального кодексу “Крадіжка”. Але законно при крадіжці номерів кримінальна справа може виникнути тільки в ситуації шахрайства або вимоги викупу при шантажі. Для уникнення цього люди робили собі дублікати автомобільних номерів, хоча в існуванні дублікатів зацікавлені і злодії, які пов’язані з виробниками дублікатів...

Все частіше автолюбителі стають жертвами мисливців за номерами. Уявіть собі таку картину: виходите з дому, підходите до своєї машини і не виявляєте на ній реєстраційних номерів. Сам автомобіль не чіпатимуть, скло не розбите, шини не спущені - тільки вкрали номери з машини! Кому знадобилися номери, і що ж робити в такому випадку?

Номерних шахраїв можна розділити на кілька категорій, в залежності від цілей і мотивів крадіжки.

До першої категорії належать “колекціонери”. Ці злодії роблять замах далеко не на всі номери машин. Вони вибирають рідкісні та красиві номери. “Колекціонер” проробляє свою роботу дуже акуратно, щоб не пошкодити номерні знаки, і, як правило, відкручують тільки один номер з машини. Свою колекцію він збирає особисто для свого задоволення або обмінює на інші, не менш цінні номери.

Інша категорія номерних злодюжок - “мстиві сусіди”. Напевно, бували випадки, коли ви займали чиєсь місце на парковці, або, приміром, залишили свою машину прямо біля входу в під’їзд. Тоді є ймовірність того, що який-небудь розлючений сусід вирішив вас провчити, залишивши ваш автомобіль без реєстраційних номерів. А вже якщо ви дійсно комусь сильно “насолили”, то ваша машина ризикує бути подряпаною або взагалі залишитися без колеса. Шансів знайти цього шкідливого зловмисника практично немає. Ваші номери можуть виявитися де завгодно: в сміттєвому контейнері, в квартирі сусіда, на іншому кінці міста. Це вже залежить від ступеня шкідливості і злопам’ятності викрадача.

Під третю категорію потрапляють “бандити”. Вони не полінуються зняти обидва номери. Відкручені номери “бандити” використовують у своїх злочинних цілях: з чужими номерами можна сміливо йти на пограбування банку або ювелірної крамниці. У цьому випадку, до вас може нагрянути в гості поліція, і вам доведеться пояснити, що ніякий ви не бандит, і ніякі злочини не скоювали. До того ж, чужий номер можна прикрутити до вкраденої машини і продати її. Шанси повернути свої номери назад знову ж зводяться до нуля.

Остання категорія викрадачів - “вимагачі”. У цих шахраїв особлива налагод­жена схема: замість номерних знаків власник виявляє записку з умовою викупу. Більшості автомобілістів буває простіше заплатити вказану суму здирникам, ніж чекати отримання нових номерів. Таким чином, вимагання цих шахраїв і перетворюється в цілий бізнес.

Найчастіше, всі спроби міліції по розшуку номерних злочинців приводять до нульового результату. Шахраї діють тихо, акуратно і витончено. Якщо мова йде про вимагача, то номер телефону, за яким ви вступали з ним у контакт, ніякої інформації не дасть.

31.07.2014



Рівне-Ракурс №10 від 31.07.2014p. 
На головну сторінку