Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №671 від 28.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради фахівця

Повноцінне харчування –  це хороша пам’ять і стійкий імунітет

Повноцінне харчування – це хороша пам’ять і стійкий імунітет

Щойно дитина пішла до школи, як у батьків, окрім турботи про навчання, додається ще одна: як правильно побудувати режим харчування школяра?

Нерідко діти погано снідають або й взагалі відмовляються від їжі. Це може погано відобразитись на їхньому здоров’ї. Отже, в жодному разі дитина не повинна йти голодною до школи. Дорослим варто зважати на смакові переваги дітей і намагатись запропонувати їм на сніданок щось корисне та смачне.

Сніданок не повинен бути “важким”, перенасиченим жирами. Це може бути риба, варене яйце чи омлет, котлета, домашній сир, каша. І обов’язково – овочі. Можна доповнити меню чаєм, какао з молоком або соком. Із фруктів перевагу надавати яблукам, бананам, нектарину.

Школярі, які отримують правильне харчування – пов­ноцінний сніданок (кожного дня), краще вчаться та рідше мають проблеми з надлишковою вагою, ніж ті, що нехтують ранковою їжею.

Перший урок – це в будь-якому випадку напруженість та стрес. А якщо цей стрес регулярно відбувається на голодний шлунок, то до гастриту та виразки не так далеко. Крім того, дитина, яка не поснідала, має дефіцит енергії, а потім переїдає під час обіду та вечері. Школярі, які не відмовляються від домашнього сніданку, мають не тільки у нормі вагу, але й гарну пам’ять, кращий імунітет, вони рідше пропускають заняття.

Звісно, коли ваша донька чи син знаходяться поза ме­жами школи, важко проконт­ролювати, як вони харчуються, однак і тут слід пояснювати їм важливість здорового харчування, а не підтримувати потяг своїх чад перекусити нашвидкуруч чіпсами чи сухариками.

Безперечно, що режим харчування школяра тісно пов’язаний із режимом його дня. Тому варто враховувати послідовність розумових навантажень та періодів відпочинку.

Скажімо, в період значних розумових навантажень харчування мусить бути дрібним та таким, що легко засвоюється. Поживний обід, який забезпечує організм білками, жирами і потребує довгого перетравлення, краще перенес­ти на період більш тривалого відпочинку.

Чи може “шкільний бутерброд” замінити повноцінний обід?

Звісно, ні! Якщо дитина залишається після уроків на групі продовженого дня, вона повинна знати, наскільки корисно і важливо їсти “гаряче”. Якщо ж малюк знаходиться на заняттях до першої або другої години, а потім йде додому, дорослі повинні простежити, щоб там на нього чекав повноцінний обід. (продовження в наступному номері)

28.08.2014Лікар-методист ОЦЗ Галина Кашпер



Рівне-Ракурс №10 від 28.08.2014p. 
На головну сторінку