Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №676 від 02.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Трибуна депутата

“Девальвація лікує економіку”, – Віктор Пинзеник *

“Девальвація лікує економіку”, – Віктор Пинзеник *

Відпустити курс гривні, розвивати сільське господарство та вірити у власні сили закликає українців народний депутат України Віктор Пинзеник. Минулої суботи у Рівному колишній міністр фінансів розказав журналістам, як оздоровити економіку та консолідувати уряд. На його думку, не варто боятися кризи, бо саме вона дає шанс нарешті здійснити прорив на європейському ринку.

-Україна має букет проб­лем, які лишилися з попередніх років, а війна лише їх ускладнила – зокрема, наш зовнішній борг виріс до 55% ВВП. Ми позичаємо гроші у інститутів, які є “швидкою допомогою”, але не можемо самостійно обслуговувати цей борг. Однак є й позитив – це потужна міжнародна підтримка. Адже позика під гарантії американського уряду дає нашій державі щорічну економію у один мільярд доларів за рахунок відсотків! Наш зовнішній борг коштує сьогодні 12-13%, а ми платимо в 6 разів менше, - пояснює Вік­тор Пинзеник. - Надзвичайно важливо, що ми підписали угоду з Євросоюзом, і вона вже дає свої наслідки. ЄС значною мірою перекрив втрати 1,7 мільярда гривень збуту ринку в Російській федерації – зате експорт до Європи ми за півроку наростили на 1,3 мільярда, це ж зріст на 25%!

Країна переживає девальвацію національної валюти та спекуляцію на ній. Девальвація була неминучою, однак вона здатна лікувати, - впевнений народний депутат. Вперше за останні 10 років баланс торгівлі став позитивним. Якщо вилучити частину грошей і зробити “гривневий голод”, спекулянти не зможуть заробити на коливаннях курсу. Але для цього Національний банк має стати учасником валютного ринку.

Для аграрного сектора також з’явилися нові можливості: одразу дві великі країни світу - Індія та Китай - стали покупцями зерна. Ринок феноменально великий. Бракує лише дрібниці – українському селу треба грошей або інвестицій. Підняття аграрного сектора потягне за собою переробку і вихід на нові ринки. Забезпечити умови для інвестицій повинен уряд. А для цього потрібна активна професійна ідеологічна команда, яку підбирають під певну філософію дій.

-Я дуже радий, що працюю зараз з такою командою – “Ударом” Віталія Кличка, яка прийняла правильне рішення і об’єдналась із блоком Пет­ра Порошенка. Рівненські округи представляє Олексій Муляренко, - додає п. Пинзеник. – Після парламентських виборів країна матиме передишку на п’ять років, тож настає час для рішучих дій. Суспільство у нас мудре, тому з ним треба говорити мовою голови, а не шлунка. Я переконаний, що саме такі вихідці з бізнесу, як Олексій Муляренко, здатні ухвалювати закони, які оздоровлять економіку країни. Бо вони знають, які умови мають бути в країні, щоб закордонний інвестор захотів вкладати кошти.

Робочі місця створюють інвестиції, а не закони. Тож задачею уряду є не створити бізнес, а створити умови. Точки неповернення не існує, просто ціна за неї буде іншою, - наголошує нардеп.

-Чому люди забирають гроші з банків? Бо бояться. Причини для цього страху є, і їх не забереш плакатами. Щоб оздоровити банківський сектор, треба рятувати не власників банків, а сам інститут, - каже Віктор Пинзеник. - Немає тупикових ситуацій, вихід є завжди – наприклад, у нас вперше за останні 10 років баланс торгівлі став позитивним. Люди самі підіймуть країну. Гроші під подушками – це великий ресурс для економіки. Нам сам Бог велів одне з облич мати аграрне. Коли з’являються нові робочі місця, то виникає і попит на робочу силу. Ситуація критична, але саме вона дає унікальний шанс для прориву, який ми зобов’язані використати! Сильна країна із сильною економікою, зростаючим доб­робутом та сильною армією – запорука того, що більше не повторяться події, подібні до тих, що ми пережили у Криму та нині переживаємо на сході країни. Криза теж лікує.

02.10.2014Олена Власова



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2014p. 
На головну сторінку