Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №677 від 09.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новини Рівненщини

Відлуння газових проблем

“Рівнеазот” - підприємство, яке забезпечує майже половину надходжень до бюджету Рівного, перебуває на межі зупинки. Наскільки серйозні ці застереження і чи справді завод може зупинитися на кілька місяців - ніхто не знає.

Через дефіцит газу постановою від 29 вересня Кабмін зобов’язав виробників мінеральних добрив з 1 жовтня до закінчення осінньо-зимового періоду 2014-2015 років або до окремого рішення уряду використовувати для технологічних потреб лише імпортований ними природний газ. Пізніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк сказав, що міндобрива можна купувати і в Польщі, але поставки газу зі сховищ хімпідприємствам готовий відновити лише якщо буде вирішено питання дефіциту в 5 млрд кубометрів газу, яких бракує на майбутній опалювальний сезон. Власник “Рівнеазоту” та кількох інших хімічних підприємств в Україні Дмитро Фірташ назвав рішення Кабміну про припинення поставок газу дикістю і прирівняв його до оголошення війни. Натомість міський голова Рівного Володимир Хомко заявив, що зупинка “Рівнеазоту” - це справжня катастрофа для Рівного і всієї області. А підприємство може зупинитися з вірогідністю 99%. У такому разі без роботи залишиться 4 тисячі працівників “Рівнеазоту”, причому середня зарплата на підприємстві - 5 тисяч гривень. Торік при річному надходженні в бюджет міста 1,1 млрд грн. 500 мільйонів забезпечив “Рівнеазот”.

Що ж стосується Рівненської області, то не лише “Рівнеазот” опинився нині перед загрозою зупинки. Про таку ж проблему вже заявили і великі птахопідприємства області та склозаводи, які теж не можуть замінити газ чимось іншим чи в один момент укласти власні контракти на газопостачання. Це означає, що без роботи насправді може залишитися ще більше людей, а бюджети недоотримають надходжень.

09.10.2014



Рівне-Ракурс №10 від 09.10.2014p. 
На головну сторінку