Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №680 від 30.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуальна тема

Вибори відбулися – системних порушень спеціалісти не зафіксували

Вибори відбулися – системних порушень спеціалісти не зафіксували

Тема позачергових виборів до Верховної Ради ще надовго залишиться у всіх на устах. Її будуть обговорювати як політики, так і пересічні громадяни. Хтось залишиться задоволений результатами голосування, а хтось – навпаки. Природно, що останніх, як свідчить досвід попередніх подібних кампаній, буде більшість.

Отож, якою була ця виборча кампанія і чим вона відрізнялася від попередніх? Одними з перших у Рівному свій погляд на цю тему висловили активісти громадської мережі ОПОРА. На початку тижня вони провели прес-конференцію.

Як зазначалося на ній, з-поміж порушень на виборах зафіксовано приховану (а подекуди і не зовсім приховану) рекламу в день голосування та переписування протоколів.

У свою чергу, правоохоронці зафіксували в області 88 правопорушень, пов’язаних з виборчим процесом. За кількома фактами навіть відкрито кримінальні провадження.

У самий же день голосування правоохоронцями було зафіксовано 22 порушення. З-поміж них – чотири стосувалися підкупу виборців. В одному з північних районів людям пропонували за голос випивку та 100 гривень.

Не обійшлося й без ексцесів. У Дубно члени ДВК, простоявши на вулиці майже всю ніч та обурившись повільним підрахунком голосів, увірвалися в приміщення ОВК. За цим фактом правоохоронці вже розпочали перевірку.

Загалом же, спостерігачі громадської мережі ОПОРА називають цю виборчу кампанію більш конкурентною, порівняно з попередньою. Раніше виборець обирав між об’єднаною опозицію та владою. Зараз було декілька провладних партій. Між їх програмами й доводилося вибирати.

Щодо порушень, то, як кажуть у громадській мережі ОПОРА, вони не є системними і на результати волевиявлення не вплинуть, також вони не дають підстав поставити під сумнів демократичність виборчого процесу.

30.10.2014Ярослав Тарасенко



Рівне-Ракурс №10 від 30.10.2014p. 
На головну сторінку