Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №704 від 27.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що краще: домашнє або магазинне молоко?

Що краще: домашнє або магазинне молоко?

Між дієтологами досі не вщухають суперечки з приводу того, яке молоко краще всього підходить для щоденного вживання. Одні схиляються до користі домашнього молока, оперуючи тим, що воно містить в собі всі корисні речовини. Інші — бачать користь у молоці, яке ми зазвичай купуємо в магазинах.

З одного боку домашнє молоко найцінніший продукт, який містить у собі від природи натуральні і корисні елементи. Але з іншого боку домашнє молоко таїть в собі безліч небезпек. Зокрема, умови зберігання домашнього молока призводять до розвитку самих різних видів бактерій, тому нерідко в такому молоці після лабораторних досліджень знаходять самі небезпечні для здоров’я мікроорганізми.

Щоб убезпечити себе від можливих недуг домашнє молоко обов’язково рекомендується кип’ятити, але даний вид термічної обробки просто зводить нанівець всю корисність продукту.

Якщо говорити про молоко з пакетів, то в ньому і правда набагато менше вітамінів, ніж у домашньому. Крім цього в пакетованому молоці в процесі гомогенізації можуть утворюватися вільні радикали. Так само в магазинному молоці повністю відсутні корисні ферменти, які руйнуються в процесі його обробки.

Але, навіть не дивлячись на це, пакетоване молоко містить в собі кальцій і білки. Щоб вибрати для себе відповідне магазинне молоко, необхідно знати, що в даний час виділяють декілька видів пакетованого молока, кожен з яких проходить свою особливу обробку.

Отже, ультрапастеризоване молоко завдяки особливому методу обробки здатне зберегти довгий час навіть при кімнатній температурі. Сам процес обробки виглядає наступним чином: молоко знаходиться в закритій системі і там відбувається його обробка за допомогою температури в сто тридцять сім градусів, при цьому за часом це триває всього лише кілька секунд. Після цього молоко розливають в асептичну упаковку.

Стерилізоване молоко по часу обробки перевершує всіх “побратимів”. Як правило, молоко обробляється впродовж півгодини при температурі сто градусів. Завдяки цьому молоко зберігає свої властивості до півроку.

Пастеризоване молоко обробляється майже десять хвилин при температурі сімдесят градусів.

Нерідко на полицях магазинів можна знайти молоко з позначкою “відновлене”. Таке молоко виготовляють з сухого, концентрованого або ж згущеного молока. Якщо слідувати всім правилам нових технічних вимог по виготовленню молока, то даного роду молоко повинно мати позначку “молочний продукт”, але от на практиці це практично не діє.

27.04.2015



Рівне-Ракурс №10 від 27.04.2015p. 
На головну сторінку