Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №761 від 02.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чи так страшні нітрати?

Чи так страшні нітрати?

Як тільки мова заходить про овочі, більшість господинь відразу починає турбуватися про нітрати. Всі розуміють, що це дуже шкідливі речовини, але як убезпечити себе від них, так толком ніхто і не знає. Але чи так страшні нітрати?

Для початку нагадаємо, що нітратами називаються солі азотної кислоти. Їх присутність в плодах і овочах - справа цілком природна, оскільки вони служать для рослин джерелом азоту. А без азоту рослини не змогли б побудувати молекули білка. Але, як відомо, будь-яка, навіть сама корисна, речовина в зайвих кількостях може ставати отрутою.

Плоди та овочі, «перегодовані» нітратами, не можуть повністю переробити отриманий азот в білок і починають накопичувати в собі солі азотної кислоти в чистому вигляді. Те, як поведуть себе нітрати, що потрапили разом з капустою або кавуном в організм людини, залежить від безлічі обставин, збіг яких передбачити неможливо.

При одному розкладі нітрати можуть просто не засвоїтися і безперешкодно вийти з організму, при іншому - навіть утворити дуже корисні бактерицидні речовини, здатні захистити нас від кишкової палички та деяких інших патогенних мікробів. У найгіршому випадку нітрати відновляться до нітритів - солей азотистої кислоти. Ось саме ці-то солі і небезпечні для людини.

Нітрити взаємодіють з гемоглобіном крові, перетворюючи його в метаглобін, який не здатний переносити кисень. В результаті всі органи і тканини страждають від кисневого голодування, яке, затягнувшись, може закінчитися найсумнішим чином.

Вченими встановлено, що безпечним для людини є споживання нітритів, що не перевищує 5 мг на 1 кг маси тіла. Так що, якщо ви важите, припустимо, 60 кг, допустима маса нітритів становитиме 300 мг. Перевалити за цю норму досить важко, тому що концентрація нітратів в овочах різного виду коливається від 50 до 400 мг на 1 кг. При цьому треба пам’ятати, що при зберіганні і кулінарній обробці їх кількість ще зменшиться.

Здатність накопичувати в собі нітрати у кожного виду овочів та плодів різна. Так, «нітратними» чемпіонами вважаються буряк і листові овочі - зелень петрушки, кропу, листовий салат, щавель і т. д. Ці культури можуть запасати до 2000 мг нітратів на 1 кг, тому є найбільш небезпечними для людини,

Друге місце ділять капуста, кабачки і ранні сорти моркви. Найменшою здатністю накопичувати нітрати відрізняються такі овочі, як ріпчаста цибуля, томати, огірки, солодкий перець, а з фруктів - яблука, груші, столовий виноград.

У нітратів є і ще одна важлива особливість - у масі плоду вони накопичуються нерівномірно. Так, «комора нітратів» капусти - в качані і верхньому листі, моркви - у серцевині, зелені - у стеблах і черешках. У динь і кавунів найнебезпечніша частина - це кірка і прилеглі до неї частини м’якоті. Огірки, кабачки, картопля запасають нітрати в шкірці, тому її краще зчищати. Солодкий перець і патисони відкладають нітрати у верхній частині м’якоті, що прилягає до плодоніжки.

Якщо овочі здаються вам підозрілими, і ви хочете про всяк випадок знизити кількість нітратів, спробуйте вимочити їх у холодній воді. Солі азотної кислоти добре розчиняються, і за годину вимочування будь-яка рослинна продукція втрачає 20-30% нітратів. Правда, доведеться змиритися з тим, що, позбуваючись від нітратів, овочі частково втрачають і корисні компоненти - мінеральні речовини і водорозчинні вітаміни.

Те ж відбувається і при варінні. Відварна картопля, наприклад, звільняється від нітратів на 40%, морква і буряк - на 70%. І ще, нітрати - нестійкі речовини і практично повністю самочинно руйнуються при зберіганні. В овочах, що збереглися до весни, нітрати практично відсутні.

І ще один нюанс. Не слід вживати в їжу недостиглі і неправдоподібно ранні овочі та плоди - ймовірність надлишку нітратів у них особливо велика. Зате в добре доспілих плодах концентрація нітратів, як правило, завжди значно нижче гранично допустимої.

02.06.2016



Рівне-Ракурс №10 від 02.06.2016p. 
На головну сторінку