Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №781 від 20.10.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Оксана Лозова: «Українська книга – основа культури нації»

Оксана Лозова: «Українська книга – основа культури нації»

Останнім часом дуже рідко можна побачити в Рівному презентацію нових українських книжок. Попри боротьбу з засиллям на книжкових полицях наших нечисленних книгарень російських видань, українська література ніяк не може зайняти їх місце. Це прикрий факт. Однак, попри усі негаразди, талановиті українці не перестають творити. Так, 14 жовтня в одній з рівненських книгарень пройшла презентація роману письменника Остапа Дрозда «№1». Після неї кореспондент поспілкувався з автором книги.

Це моя перша книга. І для мене, як для автора, дуже приємно, що вона вже знайшла своїх читачів. Дійсно, ми навіть після Революції Гідності та війни на Сході, ми знаходимося під культурним впливом «руського міра». Мені дуже прикро, що українські читачі навіть сьогодні несуть свої гривні в книгарні, аби придбати літературу країни-агресора. Вважаю, що обов’язок нас – письменників – працювати над тим, аби в читачів був вибір. Хочу зазначити, що молодим письменникам не потрібно боятися труднощів, бо в Україні вистачає патріотичних видавців, готових допомагати видавати твори, аби лише вони були якісні. Тим більше, що читачі скучили за талановитою українською літературою.

На презентації книги Остапа Дрозда була присутня Оксана Лозова, голова Рівненської обласної організації «Радикальної партії Олега Ляшка». Автор попросив її поділитися думками з приводу презентації книги.

Я була дуже втішена з цією події. На Покрову, коли було безліч різноманітних акцій, багато молодих рівнян зібралися на зустріч з українським письменником. Це втішає, бо я впевнена основа культури нації – це її література. В нас, на жаль, можновладці про це не завжди пам’ятають. Я думаю, що на всіх владних рівнях потрібно більше підтримувати наших письменників. Їм дійсно сьогодні важко, бо справжній талант беззахисний перед економічними негараздами, тому він потребує підтримки. А що ми бачимо? Рівень підтримки місцевих письменників нашою обласної радою дуже обмежений, тому їм так важко друкувати нові книги. Та й мережа книгарень у нас сьогодні обмежена, фактично повноцінні книжкові магазини є лише у великих містах. Я впевнена, що так не має бути. Потрібно виділяти кошти, аби ми могли наситити книжковий ринок якісною українською літературою, яка б духовно збагачувала наших громадян, особливо молодь.

20.10.2016Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 20.10.2016p. 
На головну сторінку