№854 від 29.03.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Лопух справжній - рослина, відома кожному українцеві з дитинства. Адже він скрізь росте на всій території нашої країни: на пустирях, городах, дачних ділянках і навіть сміттєзвалищах. І ніби проситься до людини. Але більшість людей до нього ставиться просто як до бур’яну. Далеко не всі цінують лопух як дуже корисний оздоровчий засіб для всього організму, що допомагає уникнути чи позбутися багатьох недуг.
Сьогодні поговорімо про лікувальні властивості листя лопуха в боротьбі з різноманітними недугами. Адже скоро, в травні-червні, - саме час для використання та заготівлі цінної сировини, тому що ця чудова рослина дуже корисна.
Чим корисний лопух
Молоде листя лопухів містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон, а також є джерелом ефірної олії, дубильних речовин, яблучної, лимонної, кавової кислоти.
Препарати, виготовлені з листя лопуха, мають антисептичні, потогінні та сечогінні властивості, прискорюють загоєння ран, поліпшують обмін речовин, склад крові, справляють протиракову дію, виводять з організму шлаки.
Користь лопуха неоціненна під час лікування жовчно- та сечокам’яної хвороби, порушень роботи підшлункової залози, печінки й новоутворень. Як препарат місцевої дії настої та відвари лопуха застосовують у разі запалень слизової оболонки рота й мигдаликів.
Заготівля листя
Листя лопуха заготовляють у червні-липні в період цвітіння: їх зрізують і кладуть сушитися в темному приміщенні з хорошою вентиляцією. Аби прискорити сушіння, можна скористатися духовкою, температура має бути не більш як 45⁰С. Термін зберігання висушеної сировини становить 2-3 роки.
Застосування свіжого та сушеного листя
Для лікування екземи, бородавок, фурункулів, нейродерміту, ревматизму використовують відвар лопуха, його готують кількома способами й приймають усередину та застосовують зовнішньо.
1. Ложку подрібнених висушених листочків лопуха покласти в термос і залити окропом. Через дві години відвар готовий - пити потрібно по 1/3 склянки двічі на день, одночасно прикладаючи примочки на хворе місце.
2. Дві ложки листя залити 250 мл води й варити на слабкому вогні 15 хв. Через дві години відвар процідити, готовий засіб слід випити за добу, приймаючи невеликими ковтками.
Лікування свіжим листям лопуха
Для лікування деяких хвороб листя лопухів використовують свіжим. Наприклад, у медицині лопух зарекомендував себе як універсальний місцевий засіб для зняття болю та загоєння ран. Свіже листя як компрес можна використовувати по-різному.
1. Свіжозрізане листя кладуть повстистим (білястим) боком у таз і ллють зверху окріп, поки не з’являться темні плями. Після цього листя швидко виймають, струшуючи залишки води, прикладають до хворого місця (повстистим боком до шкіри). Зверху накладають утеплювач (вовняну хустку, шарф чи шкарпетку) і тримають компрес не менше двох годин. Таке лікування ефективне за екземи, абсцесу, різного роду висипань.
2. Кілька листків лопуха помити холодною водою, дати їм обсохнути, а тоді розім’яти пальцями. Має вийти безформна зелена маса, яку прикладають до хворого місця. Компрес тримають під утеплювачем усю ніч. Цей рецепт ефективний для лікування суглобів.
3. Гладкий (зелений) бік свіжого листя змастити сметаною (бажано домашньою) й прикласти до хворого місця, найефективніше таке лікування за бешихового запалення, мастопатії.
Лікування соком лопуха
Сік, добутий зі свіжого листя, надає протипухлинну дію й перешкоджає відкладенню солей, допомагає в боротьбі з різними хворобами.
Помите й трохи обсушене листя мелють на млинку для м’яса. Масу відтискують через марлю. Отриманий сік можна пити в чистому вигляді - це зручно влітку. На зиму сік «консервують», заготовлюючи так званий настій лопуха. Для цього змішують: медичний спирт - 100 мл, липовий мед - 500 мл, свіжовичавлений сік - 500 мл. Настоянку можна зберігати в холодильнику не більш як два роки.
Сік лопуха допомагає в разі кісти яєчника й нирки, засіб п’ють до їди протягом місяця за такою схемою:
• перші два дні - двічі по 1 ч. л.;
• третього та четвертого дня - тричі по 1 ч. л.;
• у наступні дні - тричі по 1 ст. л.
Потім слід зробити УЗД і за потреби повторити курс.
Застосовують сік лопуха і в разі захворювань печінки. Пити сік потрібно до їди всього по 1 ст. л. Курс лікування становить близько 1 л соку на сезон із перервами на тиждень між прийомами. Крім того, рекомендується пити цей сік і за сечокам’яної хвороби — по 0,5 ч. л. тричі на день. Курс лікування - 30 днів.
Заслуговує на увагу й застосування цього соку в разі захворювань травного тракту, таких як гастрит, панкреатит, виразка дванадцятипалої кишки. Захищаючи слизову оболонку від подразнення, сік лопуха сприяє нормалізації функції шлунка, загоєнню виразок. Під час курсу лікування впродовж півтора місяця звичайний рекомендований прийом становить 0,5 ст. л. тричі на день.
Лікувальний ефект соку лопуха використовують у гінекології за міоми матки, кіст яєчників і молочної залози.
Однак найдивовижнішою властивістю соку листя й кореня лопуха є його вплив на організм у разі онкології. Як показали останні дослідження, він володіє помітним цитостатичним ефектом, завдяки якому здатний затримувати розвиток злоякісних утворень в організмі. У складі концентрованого соку виявлено кристалічну речовину, яка не тільки перешкоджає розвитку нових онкоутворень, а й навіть запрограмовує їх на загибель.
Сік лопуха активно застосовують для лікування зовнішніх шкірних уражень - гнійних ран, опіків, кропив’янки, екзем чи укусів комах. Ватний тампон просочують соком і прикладають до ураженої ділянки. Використовують і для того, щоб вивести бородавку. Народна медицина рекомендує застосовувати сік лопуха навіть у разі укусів змій. Просто розжуйте листя лопуха та прикладіть отриману кашку до місця укусу.
Зменшити випадання волосся й запобігти ранній сивині допоможе втирання соку лопуха в шкіру голови. Виконуючи таку процедуру регулярно, можна також позбутися лупи.
Дуже корисно пити сік лопуха навесні, в травні. Приготувати його можна самостійно, для чого слід змолоти на млинку для м’яса листя, вичавивши потім сік. Пити слід до їди, достатньо 1 ст. л. Приймати можна тиждень, тоді - тижнева перерва й знову тижневий курс. Тим, хто не страждає від якихось патологій, буде вельми розумно попити сік лопуха з профілактичною метою.
Напій із коріння лопуха
Обчищене й помите коріння подрібнити, висушити спочатку на повітрі, потім у духовці (до побуріння), подрібнити в кавомолці. Заварювати в розрахунку 1-2 ч. л. на 1 склянку окропу.
29.03.2018 |
Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2018p. На головну сторінку |