№855 від 05.04.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
При випічці пасок необхідно пам’ятати наступні поради для приготування:
• Тісто має бути такої щільності, щоб його можна було розрізати ножем, і воно до ножа не прилипало, а при діленні пасок не треба було б підсипати борошна.
• Тісто для паски місять як можна довше, щоб воно зовсім відставало від рук чи від столу.
• Тісто має підходити три рази: перший раз підходить опара, другий раз – коли додані всі продукти, втретє – коли тісто укладено у форми.
• Пасхальне тісто не любить протягів, а любить тепло, тому паски повинні підходити в теплому місці при температурі 30-45 градусів.
• Форму для випічки пасок заповнюють тістом лише наполовину, дають піднятися до 3/4 висоти форми, а потім ставлять у духовку.
• Готові до випічки паски змащують яйцем, збитим з 1 ст. ложкою води, і маслом, посипають горішками, великозернистим цукром і сухарями.
• Щоб паска піднялася рівно, перед випіканням в її середину встромляють дерев’яну паличку. Через певний час паличку виймають. Якщо палочка суха, значить паска готова.
• Випікають паску в зволоженій духовці (для цього в низ ставлять ємність з водою) при температурі 200-220 градусів.
• Маленькі паски масою менше 1 кг випікають 30 хвилин, середні масою 1 кг – 45 хвилин, великі масою 1,5 кг – 1 година, величезні масою 2 кг – 1,5 години.
• Якщо паска починає зверху пригорати, то її прикривають сухим папером.
• Готову паску виймають з духовки, кладуть на бік і залишають в такому положенні, поки дно не охолоне.
Паска шоколадно-лимонна
• борошно 2,5 склянки
• дріжджі сухі 2 пакетики
• яйця 8 шт.
• цукор 1 склянка
• мигдаль подрібнений 1 стакан
• шоколад гіркий 1 плитка
• ром або коньяк 0,5 склянки
• вино червоне сухе 0,5 склянки
• масло вершкове 2 ст. л.
• цукати апельсинові 0,5 склянки
• лимон 1 шт.
• кориця мелена
• гвоздика мелена 0,5 ч. л.
• для глазурі:
• порошок какао 3 ст. л.
• яєчні білки 3 шт.
• цукор 0,5 склянки
Дріжджі розвести в теплій воді (приблизно 1 склянка), додати борошно, замісити тісто і поставити на 2 години в тепле місце. Коли тісто підніметься, ще раз ретельно вимісити. Білки відокремити від жовтків. Білки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона.
У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно перемішайте. Ввести збиті білки. Форму для випічки (для кексу або алюмінієва каструля) змастити вершковим маслом, викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посуду, так як паска підніметься), поставити в розігріту духовку (160 градусів) і випікати 60-90 хвилин. Для глазурі: охолоджені білки збити міксером до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Готову паску змастити глазур’ю.
Паска по-польськи
• 1,5 кг борошна,
• 1 склянка молока,
• 2 склянки вершків,
• 50 г свіжих дріжджів,
• 10 яєць,
• 800 г цукру.
Склянку гарячого молока, гарячі вершки і борошно ретельно розмішати, дати масі охолонути до температури парного молока. Додати розведені в невеликій кількості молока вспінені дріжджі і два яйця, перемішати і, прикривши тісто серветкою, поставити в тепле місце для бродіння. Коли тісто підніметься, додати решту жовтки, розтерті до білого кольору з однією половиною цукру, і білки, збиті з іншою половиною цукру в густу піну.
Масу обережно перемішати (зверху вниз), додавши решту борошна і дати тісту піднятися вдруге. Потім тісто ретельно вибити, покласти у змащену маслом і пропилену борошном форму, заповнивши її до половини. Дати тісту ще раз піднятися. Випікати до готовності при температурі 180 градусів.
Тісто для паски має бути дуже добре вимішаним. Для цього тісто вивалюють на стіл або дошку і б’ють до тих пір, поки на поверхні не з’являться бульбашки.
Паска з апельсиновою цедрою
• 750 г борошна,
• 1 склянка молока,
• 60г дріжджів,
• 180 г цукру,
• 180 г вершкового масла,
• 5 жовтків,
• 2 яйця,
• 1 столова ложка родзинок,
• 1 столова ложка апельсинової цедри з варення
Розмішати дріжджі з невеликою кількістю теплого молока, 1 чайною ложкою цукру, 1 столовою ложкою борошна і поставити для бродіння. Яйця, жовтки і цукор збити на водяній бані, поки не загусне, а потім, збиваючи, остудити. Теплу масу влити в борошно, додати забродивші дріжджі і тепле молоко.
Старанно вимісити тісто. Воно повинно відставати від рук і стінок миски. Поступово додати розтоплене вершкове масло, родзинки і подрібнену апельсинову цедру.
Тісто добре вимісити і залишити для бродіння. Коли тісто збільшиться в об’ємі в два рази, його потрібно перекласти в змащені жиром і посипані борошном форми. Коли тісто підійде ще один раз, паску можна змащувати і випікати. Випікають паски при температурі 180 градусів протягом 40 хвилин. Готову паску покривають глазур’ю і посипають дрібними карамельними кульками.
Паска з родзинками
• Борошно пшеничне 1 кг,
• дріжджі 50 г,
• цукровий пісок 100 г,
• 3 яйця,
• вершкове масло 125 г,
• родзинки 100 г,
• цукати 50 г,
• товчений кардамон,
• кориця,
• 3 ст. ложки молока.
Замісити з вечора досить круте тісто: борошно, 1,5 склянки теплої води, дріжджі, 2 яйця, вершкове масло, цукровий пісок, промиті родзинки, дрібно нарізані кубиками цукати, товчений кардамон, корицю. Все ретельно вимісити, покрити рушником і залишити до ранку підніматися. Потім викласти тісто на стіл, довго місити, потім розділити на дві частини, посадити в змащені маслом невисокі форми, дати піднятися. Коли паски досить піднімуться (поверхня покриється суцільними бульбашками, і від дотику тісто «заходить ходором»), розтерти одне яйце, змішати з молоком, змастити паски, посадити в духовку і випікати близько 40 хвилин.
Паска царська
• Дріжджі 50 г,
• вершки 3 склянки,
• пшеничне борошно 1200 г,
• вершкове масло 200 г,
• цукровий пісок 200 г,
• 15 жовтків,
• товчений кардамон (10 зерен),
• 1 товчений мускатний горіх,
• шинкований мигдаль (50 г),
• 100 г цукатів,
• 100 г родзинок,
• товчені сухарі 1 ст. ложка.
Розвести дріжджі у склянці вершків і поставити з них густу опару, додавши половину пшеничного борошна. Коли опара підніметься, ввести в неї розтерті з вершковим маслом і цукровим піском яєчні жовтки, додати решту борошна, 2 склянки вершків, товчений кардамон, товчений мускатний горіх, шинкований мигдаль, дрібно нарізані цукати і промитий, висушений ізюм. Добре вибити тісто і залишити підніматися на півтори-дві години. Потім знову вимісити тісто, покласти у змащену маслом і обсипану товченими сухарями високу форму. Наповнити форму до половини, дати тісту знову піднятися до 3 / 4 висоти форми і поставити в духовку з несильним жаром.
Паски з такого здобного тіста краще випікати в невеликих формах.
Паска з білим шоколадом
Інгредієнти: 730 г борошна, 120 мл молока, 300 г вершкового масла, 4 яйця, 80 г цукру, 30 г ванільного цукру, 15 г сухих дріжджів, 100 г білого шоколаду, щіпка солі. Для прикраси паски: 100 г білого шоколаду, 1 ст. ложка молока.
Рецепт. Просіяти борошно і з’єднати його з сухими дріжджами. Міксером збити яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю до утворення пишної піни. Додайте до яєць тепле (не гаряче!) молоко і, продовжуючи збивати, потихеньку всипайте борошно з дріжджами у яєчно-молочну суміш. Замісіть тісто за допомогою спеціальної насадки міксера для тіста або руками і вимішуйте протягом 5-10 хвилин.
Ввести в тісто невеликими порціями м’яке вершкове масло і продовжувати вимішувати, поки воно повністю не з’єднається з тістом. Обім’яти тісто руками, покласти в каструлю, накрити рушником і залишити на 2 години, щоб воно підійшло.
Поламати на шматочки плитку білого шоколаду. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі, знову акуратно обім’яти його руками. Розрівняти тісто і рівномірно розподілити по його поверхні частину шоколаду. Потім загорнути краї тіста, накриваючи шоколад, викласти залишки шоколаду і знову загорнути їх у тісто.
Викласти тісто у форму для випікання, змащену маслом, так, щоб воно заповнило форму на 2/3 і залишити на 1 годину, щоб тісто піднялося.
У прогріту духовку поставити паску і випікати при температурі 180°C 1 годину. Залишити паску до повного охолодження, а потім дістати її з форми.
Тим часом приготувати шоколадну глазур. Розтопити плитку білого шоколаду на водяній бані. Помішуючи шоколад, поступово влити у нього молоко. Як тільки шоколад отримає рідку консистенцію, покрити ним верх паски.
Сирна паска
Сметана — 200 г.
Молоко — 500 мл.
Олія — 50 г.
Сир — 200 г.
Яйця — 6 шт.
Маргарин — 250 г.
Ваніль
Цукор — 3 ст.
Дріжджі — 50 м
Борошно вищого сорту — 1,5 кг.
Ізюм, горіхи
Дріжджі потрібно подрібнити в крихту, додати в неї пару ложок цукру і три столові ложки теплої води.
Через п’ять хвилин візьміть велику за обсягом каструлю і нагрівайте в ній молоко до теплого стану.
Після чого додайте в молоко дріжджі і ще пару ложок цукру.
Подрібніть горіхи і залийте теплою водою родзинки.
Через 40 хвилин в опару можна додавати інші інгредієнти.
Беремо 6 яєць і розділяємо їх. Далі - розтираємо цукор з жовтками та додаємо ванільний цукор, а охолодженні білки збиваємо з дрібкою солі в піну.
М’який маргарин додаємо в тісто і ретельно перемішуємо.
Теж саме робимо з жовтками.
Наступним етапом додаємо в тісто сметану і сир. Обов’язково після цього добре вимісити тісто.
Тепер додаємо олію і білки.
Додаємо родзинки і горішки.
Додаємо в тісто борошно, в декілька етапів і добре вимішуючи.
Змащуємо всі формочки вершковим маслом і наповнюємо тістом на половину або трохи менше.
Накриваємо кожну форму харчовою плівкою і залишаємо підніматися ще на 30 хв.
Випікаємо близько півгодини (все залежить від форми і розміру майбутнього паски).
05.04.2018 |
Рівне-Ракурс №10 від 05.04.2018p. На головну сторінку |