№898 від 31.01.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
У зрілому віці починається чергова перебудова організму. Зменшується м’язова й кісткова маса тіла. Остеопороз виникає, коли з кісток вимиваються мінеральні солі й зменшується частина колагенових волокон. Кістки стають тоншими й слабшими. І передусім солі вимиваються з тих ділянок, де найменше фізичного навантаження.
Також зміцнюють кістки й зв’язки різні вправи, наприклад, йога, ци-гун. Пам’ятайте, що ліки та біодобавки не можуть поліпшити відплив лімфи, це під силу тільки фізичним вправам. Вживання різних добавок із мінеральними солями не може зупинити остеопороз.
Якщо людина мало рухається й при цьому отримує неадекватно багато солей — вони відкладаються неправильно. Тобто, солі концентруються не в «слабких» демінералізованих місцях, а в ділянках напруження. А саме — в зонах хрящів суглобів, що ще більше сприяє розвиткові артриту й артрозу. Утворюються «шпори» та потовщення, запалюються суглоби.
Напрошується висновок: за своє здоров’я треба боротися щодня, а надто в зрілому й похилому віці. Адже жоден лікар не подарує вам здоров’я, він лише бореться з вашою хворобою.
Тому всім людям, особливо за найменших симптомів остеопорозу, доконче потрібне постійне, щоденне комплексне навантаження. Не соромтеся завести щоденник вправ. Добирайте ті вправи, які вам подобаються, й повторюйте їх до знемоги. Опанувавши легкі — переходьте до важчих! Поступово збільшуйте навантаження. Записуйте свій пульс і артеріальний тиск після зарядки. Обов’язково виконуйте вправи вранці й увечері по півгодини, можна й більше. Зранку беріть холодний душ, а ввечері — теплий.
Після занять випийте чай із медом. Крім того, неодмінно в меню мають бути мінеральні солі в органічному вигляді, тобто у вигляді молока, сиру, твердого сиру, овочів, мінеральної води. Дуже корисний для кістково-м’язової системи сир моцарела, він добре засвоюється, а головне — його легко приготувати.
Саме слово італійське моцца — означає «м’яти». В українців є схоже - «мацати» (дотикатися), «ішов навпомацки» - йшов на дотик. Така назва виникла, бо готовий сир довго місять, мнуть, як тісто. Сир стає більшою цінністю, ніж молоко, й може зберігатися довго.
Сир із курячим «пупком» чи пепсином
Узяти 3 л домашнього незбираного молока. Якщо ви готуєте з магазинного молока — обов’язково додайте півсклянки вершків. Молоко трохи підсолюємо й на малесенькому вогні паримо близько півгодини. Для коагуляції білка (зсідання сиру) треба купити в аптеці таблетки ацидин-пепсин (він зроблений зі шлункового соку тварин): 2 штуки на один літр молока. У нашому випадку на 3 л — 5-6 таблеток. Розчинити їх у 0,5 склянки холодної води.
У селі можна обійтися й без таблеток. Відокремити від курячого пупка (це шлунок птиці) жовту внутрішню шкірку. Це слизова оболонка шлунка, яка перетравлює й каміння. Вона вся вкрита корисними ферментами. Її сушать, дрібно нарізують і зберігають у сухому місці, розводять водою перед застосуванням.
Щоб збільшити вміст мінеральних солей і прискорити дозрівання сиру, додаємо до гарячого молока кальцинований лимонний сік. Треба взяти суху подрібнену шкаралупу одного яйця й погасити її соком одного лимона. Додати трохи води для об’єму, перецідити й з’єднати з гарячим молоком. Весь час легко помішувати.
Якщо вам потрібен сир невисокої щільності й ніжний — цього достатньо!
Для поповнення кістково-м’язової системи корисними речовинами цілком достатньо однієї кульки на день. Італійці додають цей сир у салати. Я рекомендую взяти одну кульку й гайда на вулицю! Можна одночасно насолоджуватися природою та моцарелою.
31.01.2019 | Володимир Болсун, лікар-невролог |
Рівне-Ракурс №10 від 31.01.2019p. На головну сторінку |