Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №904 від 14.03.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Наливка, настоянка, лікер – у чому різниця?

Наливка, настоянка, лікер – у чому різниця?

Натуральні алкогольні напої, виготовлені в домашніх умовах із вирощених рослин у власному садку, — смачні, ароматні, корисні і дешеві. У них містяться енергія сонця і життєва сила рослин. І такі напої, на відміну від магазинних, готуються винятково на натуральних інгредієнтах.

Наливка

Наливка – солодкий, духмяний плодово-ягідний напій, для бродіння якого використовується тільки цукор. Іноді наливку доповнюють спиртом (справа виключно алкогольного смаку). Міцність – 18-20%, вміст цукру – 28-40%.

Процес приготування натуральних наливок досить простий та доступний: у скляну банку або бутель насипають стиглі плоди улюблених ягід, засипають їх цукром, прикривають посудину марлею чи полотном і ставлять у сонячне місце на 3 – 5 днів, періодично збовтуючи. Як тільки розпочнеться процес бродіння, на посудину встановлюють водяний затвор (гумова трубку діаметром 8-10 мм і довжиною 30-40 см, один кінець якої герметично вставляється в пробку, що закриває шийку посудини, а інший занурюється в склянку з водою) або вдягають стерильну гумову рукавичку з проколеними дірочками та переміщають у темне місце. Скоростиглі наливки з полуниці, суниці, малини, ожини дозрівають протягом місяця, а середньостиглі – з вишні, сливи, смородини, брусниці, калини дозрівають протягом 1,5 – 2,5 місяців. Наливки з яблук, груш, абрикосів, дині, айви, агрусу та горобини вважаються пізньостиглими, бо дозрівають протягом 3 – 6 місяців.

Цей не дуже міцний спиртний напій особливо смакує жінкам, оскільки він солодкий, дуже ароматний і найкраще підходить для посиденьок з коліжанками. Найароматніші наливки виходять з вишень, фантастична наливка – з шипшини, а найдивовижніша – з терну. Наливка – це такий напій, з яким можна сміливо імпровізувати та поєднувати різні складники.

Настоянка

Настоянка – алкогольний напій, який готується шляхом настоювання спирту на різних плодах, кісточках, прянощах, запашних і цілющих травах, з додаванням цукру або без нього.

Свіжі або висушені плоди і рослини витримують у спирті до тих пір, поки ефірні масла і біологічно активні речовини не перейдуть у алкоголь. Тривалість настоювання буває від 2 до 6 тижнів, при необхідності час настоювання можна скоротити до 7-10 днів за рахунок підвищення температури до 50-60 °C. Настоянки містять до 30% цукру при міцності до 45% об. спирту. Вони менш солодкі, але міцніші, ніж наливки, мають приємний смак і можуть бути як алкогольним напоєм, так і лікарським засобом. Зберігати настоянки слід в щільно закритих пляшках темного кольору.

Лікер

Лікери – тема смачна, хоча й досить специфічна. Протягом багатьох століть лікери були основним засобом цілителів, монахів і алхіміків: одні шукали ідеальну формулу, щоб побороти ряд недугів, а інші шукали еліксир життя, мріючи збагатитись, омолодитись чи до безпам’ятства закохати в себе якусь норовливу красуню. Відмінною особливістю лікеру є ще й те, що до його рецептури можуть входити уже готові продукти, як-то: ягідне варення або сироп, кава, шоколад, згущене молоко тощо.

Сучасні виробники лікерів збільшили вміст спирту, щоб зробити даний напій більш міцнішим, однак багато хто надає перевагу домашнім лікерам, встановлюючи пропорції інгредієнтів на свій смак. Традиційно лікери поділяються на міцні, десертні та креми. Вживаються як нерозбавленими, так і в складі безлічі змішаних напоїв і коктейлів, добре змішуються з різними соками. Використовуються також для приготування різноманітних страв.

14.03.2019



Рівне-Ракурс №10 від 14.03.2019p. 
На головну сторінку