№910 від 25.04.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
У добовому раціоні людини для нормального функціонування організму, так би мовити, для його енергетики, має бути приблизно 60% вуглеводів, 30% - жирів і 10% - білків.
Вуглеводи – це всі рослинні продукти. Найбільше їх міститься в злаках, крупах, у вигляді крохмалю в овочах, менше – у фруктах. Людині з масою тіла 60 кг на день потрібно приблизно 250-300 г м’яса, птиці чи риби (за подагри й ниркових проблем - 100 г). Тобто, білків організм потрібує 1 г на 1 кг маси тіла.
Жирів також потрібно 1 г на 1 кг маси тіла за нормальної маси тіла, а за ожиріння норма зменшується вдвічі. Це приблизно 70-80 г сала (як дві сірникові коробки) або 60-70 мл (2 ст. л.) олії, але не в чистому вигляді, а в салатах, інших стравах. Вуглеводи в нормі - це 4-5 г на 1 кг маси тіла. Наприклад, стільки вуглеводів міститься в 0,5 кг хліба або 600-700 г вінегрету і 100 г фруктів.
25.04.2019 | Борис СКАЧКО, директор клубу «Здоров-є», лікар, фітотерапевт |
Рівне-Ракурс №10 від 25.04.2019p. На головну сторінку |