№912 від 10.05.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Насправді, імунітет не потрібно зміцнювати, він має працювати постійно. Просто восени і взимку з’являються різні віруси і бактерії, змінюється погода, це ослабляє організм і ми стаємо чутливішими до всього, тому саме імунітету потрібно приділити більше уваги. Особливо це стосується печінки: саме в ній міститься 70% імунних клітин, отже вона є своєрідним регулятором імунітету. Печінку не можна перевантажувати, вона реагує на режим харчування, яке має бути правильним, збалансованим. Досягають цього за рахунок частого прийому їжі (4-6 разів на день) невеликими порціями.
Для нормальної діяльності печінки варто починати ранок із вживання жиру: чайної ложки маслинової (іншої) олії, а ще ліпше – зі шматочка сирого сала. Людина з масою тіла 60 кг може спокійно з’їдати шматочок сала 45-50 г за день. Жир у такому вигляді активізує роботу печінки, сприяє травленню їжі, запобігаючи застою жовчі, постачає організму все необхідне. Вечеря має бути легкою, найліпше обмежитися кисломолочними продуктами, овочевими легкими супами, салатами. Варто зазначити, імунна система і м’язова (точніше, працюючі м’язи) конкурують між собою за білки. Тож холодної пори року фізичні навантаження (фітнес, аеробіка, бодибілдинг, плавання, заняття у тренажерному залі) можливі тільки в тому разі, якщо людина забезпечила собі правильне, збалансоване харчування (не плутайте препарати з амінокислотами, які не є збалансованим харчуванням).
Важливу роль для загальної опірності організму вірусам і бактеріям становить психологічний стан, гарний настрій і, звичайно, вміння людини тримати контроль над стресами, зберігаючи духовну рівновагу.
Щодо пиття, то поповнювати організм рідиною ліпше не за рахунок чисто води, а, узварами, відваром вівса, які швидко рознесуть корисні речовини по організму. Особлива роль належить правильно приготованому зеленому чаю. Заварюють його з цукром у співвідношенні 1:1 і з додаванням молока. Глюкоза підсилюватиме розчинність корисних речовин у чаї, що сприятиме їх швидкому потраплянню в організм. Щодо дітей, то восени зміцнення їхнього імунітету логічно починати з видалення глистів і паразитів, лікування дисбактеріозу кишечнику. До того ж усі стимулятори імунітету, адаптогени, як дітям, так і дорослим, має призначати лікар, підбираючи індивідуально дозу. Стосовно вітаміну С, який багато хто вживає без міри, потрібно пам’ятати: передозування (понад 200 мг на добу) шкодить імунітету, подавляючи його.
10.05.2019 | Борис Скачко, лікар, фітотерапевт, директор клубу «Здоров’є» |
Рівне-Ракурс №10 від 10.05.2019p. На головну сторінку |