№923 від 25.07.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Хворіти ніколи не хочеться, а влітку цей стан здається особливо неприродним. Проте, в медиків існує термін «літні хвороби». Які ж органи і системи особливо уразливі спекотного літа і чому? Без сонця організм людини, як і інші форми життя на землі, не може функціонувати. Сонячне світло — це потужний заряд енергії, який бере участь у більшості хімічних та фізіологічних процесів. Але з енергією такої сили не варто поводитися легковажно.
серце і судини
Сонце змушує кров рухатися швидше, а серце — битися частіше. Тому можуть статися гіпертонія, інфаркт, інсульт. Річ у тім, що в спеку серце намагається качати кров у прискореному темпі, оскільки вона через втрату рідини організмом густішає, стає менш насиченою киснем і може спричинити гіпоксію та втрату свідомості. Судинна дистонія — в умовах загуслої крові та лімфи — може зумовити виникнення тромбу й закупорення судин. Крім того, загострення серцево-судинних захворювань улітку пов’язане і з тривалими переїздами, і зі зміною кліматичних поясів. Особливо з перельотами, відповідно — з перепадами атмосферного тиску, температури, вологості повітря. Люди, схильні до серцево-судинних захворювань, дуже метеозалежні, звідси і головний біль, і підвищення тиску. Найліпшою профілактикою, яка сприяє нормалізації циркуляції крові, є регулярне вживання свіжих овочевих соків, особливо бурякового, морквяного, селерового, або фруктових — абрикосового, яблучного, смородинового. Поповнення рівня вологи поєднується з надходженням у кров потрібних мікроелементів, найперше калію і магнію — «швидкої допомоги» для серцевого м’яза. Для безперебійного надходження в організм цих елементів (які до того ж нормалізують емоційне тло і заспокійливо діють на нервову систему) частіше вводьте в раціон гарбузи, кабачки й баклажани — у будь-якому вигляді. У дорозі, якщо доводиться довгий час сидіти, обов’язково пийте негазовану воду і намагайтеся час від часу розім’яти ноги, змінити положення, потягнутися, походити.
Зона ризику: гормони
Ендокринна — одна з найбільш інертних, стабільних і мало схильних до циклічних коливань систем в організмі. Проблеми з підшлунковою або щитоподібною залозою не вважаються, з точки зору фахівців, перешкодою для поїздки до моря і походів на пляж — принаймні, вони не послужать поглибленню проблеми. Інша річ, що за надмірного вироблення гормонів щитоподібною залозою спека протипоказана. А от у разі гіпотиреозу, тобто нестачі цих гормонів, перебування на сонці взагалі ніяк не відображається на самопочутті. Винятком є печінка. Найважливіший орган, відповідальний за травлення, реагує на високу температуру і перегрівання пригніченим станом і зниженим виробленням життєво важливих гормонів — передусім пептидів. Це одне з пояснень, чому в спеку знижується апетит. Перегрівання печінки особливо не бажане для дітей — адже цей орган, крім того, виробляє соматомедин С — інсуліноподібний чинник росту, який безпосередньо впливає на гіпофіз та гіпоталамус. Як захистити печінку? Якщо ситуація не потребує лікарського втручання, намагайтеся вживати більше молодого часнику і свіжих цитрусових, особливо грейпфрутів. І те, й те активізує вироблення гормонів і діяльність жовчних проток, запобігає застою. Для того щоб заспокоїти печінку, допоможе і спеціальний охолоджувальний компрес: кілька крапель ефірної олії грейпфрута нанести на змочену прохолодною водою тканину і покласти на 10—15 хвилин на ділянку печінки.
Зона ризику: носоглотка
«Не їж морозива, не пий холодного, інакше застудишся!» — хто не пам’ятає подібних маминих повчань? Мама, як і багато в чому іншому, мала рацію: лікарі відносять застудні хвороби, а також ангіну (яка є гострим інфекційним захворюванням) до літніх сезонних захворювань. Щоправда, існують і прихильники радикальних методів загартовування: ті, хто радить полоскати горло крижаною водою, додавати лід у напої, їсти «кам’яне» морозиво тощо. Але до таких екстремальних методів слід ставитися з великою обережністю, тому що не всім вони підходять. Ослаблений імунітет, який є основною передумовою виникнення захворювання, посилюється температурними перепадами внаслідок зловживання «крижаними» напоями та десертами і переходу по кілька разів на день із 30-градусної спеки в 18-градусну прохолоду офісу, магазина або салону автомобіля. Головна рекомендація на літо — намагайтеся менше користуватися кондиціонером, не зловживайте ним у машинах, а в приміщеннях, де проводите багато часу, вибирайте місця подалі від холодних повітряних потоків. Слід пам’ятати, що кондиціонери несуть небезпеку здоров’ю не тільки через різкі перепади температури та переохолодження, а й тому, що безкінечно «прокручують» одне і те ж повітря, в якому поступово зростає концентрація шкідливих мікроорганізмів. Повертаючись до теми ангіни, медики попереджають: якщо на це захворювання ви хворієте частіше одного разу на рік, можливо, слід зайнятися… здоров’ям зубів. Ушкоджена зубна емаль, запалені ясна, карієс є постійним джерелом інфекції для дихальних шляхів.
Зона ризику: нирки
Один із органів, який найінтенсивніше «працює» влітку, — це нирки. Уся справа в кругообігу вологи в організмі. Наша периферійна нервова система влаштована індивідуально: в одних волога випаровується з поверхні шкіри з рекордною швидкістю, інші пітніють менше, але в цілому всі люди втрачають влітку незрівнянно більше рідини, ніж в інші пори року. Зневоднення і банальне відчуття спраги змушують вживати набагато більше рідини. Загалом це відповідає рекомендаціям терапевтів і дієтологів. Але чи завжди ми втамовуємо спрагу тим, чим потрібно? Холодна газована вода, особливо «ненатуральна», зафарбована та ароматизована, насправді є «антинапоєм» № 1 у літню спеку. Крім того що солодкі газовані напої калорійні і містять масу незрозумілих хімічних добавок, вони шкідливі для зубів, травлення і шкіри. Захоплення «шипучкою» може спричинити увесь спектр літніх хвороб одночасно. Дуже корисний напій — чайний гриб. Його кислуватий смак зумовлений цілим набором кислот: гліколієвою, молочною, щавлевою, лимонною, оцтовою — і добре втамовує спрагу. А крім того, гриб є гарною профілактикою ангіни і гіпертонії. Природним і логічним способом втамування спраги є, безумовно, вода. Але яка? Вживання мінеральної води — для поповнення мінерального дефіциту — слід контролювати. Лікувальні мінеральні води з високим вмістом солей — це практично лікувальний засіб: необдумане і часте їх вживання може навіть зашкодити. Тому втамовувати спрагу корисніше столовими «мінералками», в яких невисокий вміст солей та мінералів. Лікувальні ж слід вживати тільки після консультації з фахівцем і в чітко визначених дозах. І останнє — навіть якщо вода природно-газована, бульбашки краще випускати. Зневоднення організму в надмірному, критичному стані може спричинити порушення в діяльності надниркових залоз і тим самим посилити вироблення гормонів стресу. Зневоднення — саме по собі серйозний стрес для тіла, крім того, воно може спровокувати пригнічений, депресивний стан і серйозне нездужання. Разом із потом з організму виходить безліч важливих речовин — у першу чергу калій та натрій. Їх нестача загрожує зниженням провідності нервів, міжклітинного метаболізму, втратою міжклітинної рідини і вираженою м’язовою слабкістю, чим, власне, і пояснюється, чому в теплу пору року більшість мають «варений» стан і зовсім безсилі, навіть незважаючи на довгий світловий день. Підвищена втрата мінеральних речовин і мікроелементів, спричинена потовиділенням, може і повинна бути компенсована, інакше це може зумовити проблеми з кістками, кров’ю і навіть порушення в психоемоційній сфері (у крайній формі — депресію). Найліпше розв’язання проблеми — вживання відвару із сухофруктів або звичайної столової мінеральної води з додаванням ложки меду. Природні солоні мінеральні води слід вживати обережно, адже вони не просто поповнюють водний баланс, а й сприяють утриманню вологи в організмі, що ускладнює роботу сечовивідної системи і спричиняє набряки.
Зона ризику: нервова система
До понять весняна й осіння депресія ми вже звикли. Але влітку за великої кількості сонця, квітів і зелені сама думка про пригнічений емоційний стан здається дивною. Проте літня депресія теж існує. Її глибинні причини також криються у втраті потрібних мікроелементів за підвищеного потовиділення, у першу чергу — магнію, який відповідає за нормальне функціонування нервової системи. Якщо ви відчуваєте, що настрій нестабільний, ви швидко втомлюєтеся і хронічно не висипляєтеся, намагайтеся збагатити організм магнієм. Його рівень у крові за певних умов має тенденцію знижуватися. У разі потужних стресів або нервового збудження він ніби «випаровується» з організму. Тому потрібно активно вводити у свій раціон продукти, які містять магній: волоські горіхи (рекордсмен із вмісту мікроелемента), житній хліб, гречка, висівки, овес, какао, шпинат. Літня депресія може бути спричинена і тим, що людина не зуміла налаштуватися на відпочинок. Краще спланувати відпустку заздалегідь, інакше може виникнути відчуття пригніченості через величезну кількість вільного часу. Для живлення нервових клітин потрібні також вітаміни групи В, які не синтезуються організмом самостійно. Із профілактичною метою (після консультації лікаря) корисно вживати невелику кількість пивних дріжджів — найбагатшого джерела практично всієї групи В.
Зона ризику: шкіра
Кожного разу, коли вам захочеться кілька годин полежати на пляжі, нагадайте собі, що рак шкіри посідає провідні позиції серед онкологічних захворювань, і патологічні процеси в молочній залозі отримують від сонячних променів «прискорення на старті», якщо не захищати шкіру спеціальними сонцезахисними засобами. Зайва доза сонця провокує ефект так званого фотостаріння, яке з кожним роком накопичується в глибинних шарах шкіри. Причина згубного впливу сонця на шкіру не тільки і не стільки в надмірній тепловій дії, а в тому, що під його впливом різко підвищуються окиснювальні процеси підшкірних ліпідів, а отже, вміст вітаміну молодості Е падає до критичного рівня. Як наслідок — стоншуються та ушкоджуються мембрани клітин, шкіра втрачає щільність і пружність. Крім того, перебування на сонці в години найбільшої активності має негативний вплив і на імунну систему. Підступний ультрафіолет виводить з ладу високоспеціалізовані лімфоцити, залишаючи на варті організму лише так звані клітини-пустушки, «не навчені» тонкощам боротьби з мікроскопічними ворогами. Тобто, домігшись шоколадної засмаги, ви ризикуєте всю зиму «не вилазити» із застуд!
25.07.2019 |
Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2019p. На головну сторінку |