Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №943 від 12.12.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Кілька бар’єрів на шляху застуди

Кілька бар’єрів на шляху застуди

Здавалося б, ну що нового можна сказати про лікування застуди? Подихати над картоплею, поставити гірчичники, попарити ноги – і порядок. Але існують й інші, не менш ефективні способи запобігання та лікування цієї хвороби.

Скажіть «а-а-а». Отоларингологи рекомендують частіше показувати застуді язика. З боку це виглядає дивно, зате така зарядка – чудова профілактика ГРЗ. Вона поліпшує кровопостачання ЛОР-органів і сприяє видаленню слизу. Висуньте язик і протягом 5-7 секунд тягніться ним до підборіддя. Потім притисніть язика до нижніх зубів і широко розкрийте рота, завмерши в такій позі на кілька секунд. З профілактичною метою показувати язика досить тричі на день, а з лікувальною – втричі частіше.

Помиріться з рідними. Дослідження показують: у людей, що перебувають у стані стресу, імунітет слабший. Причому, що свіжіша моральна травма, то гірше йдуть справи із захистом від вірусів. Наприклад, коли вчені порівняли аналізи крові розлучених і заміжніх жінок, з’ясувалося, що в перших імунна система значно слабша.

Зробіть масаж. Щодня (ліпше вранці) масажуйте п’ять біологічно активних точок, натискаючи на них вказівним або великим пальцем протягом 2 хвилин. Це вбереже від сезонної хвороби, а якщо захворіли, допоможе швидше одужати. Знайти «протизастудні» точки легко: перша розташована на ззаду на шиї, в ямці, трохи вище від лінії початку росту волосся. Трішки вгору (в тій же ямці) – друга. Третя точка розташована посередині між бровами, четверта – біля внутрішнього краю брів (китайці вважають, що стимуляція цієї зони особливо корисна, коли застуда на піку свого перебігу), п’ята – по боках крил носа. Парні точки потрібно стимулювати одночасно.

Дихайте медом. Медовий масаж дуже добре очищає шкіру й стимулює кровообіг. Однак медом корисно ще й дихати: такі інгаляції – ефективний засіб від застуди. Для цього додайте в чайник з окропом 2-3 ст. л. меду й повільно вдихайте випари. А щоб не обпектися, зробіть паперову насадку на носик чайника. Якщо є інгалятор, то мед можна розвести теплою перевареною водою. Такі інгаляції полегшать стан за нежитю й надсадного кашлю.

Додайте кольору. Кольоротерапія відома здавна. Наша пращури для лікування скарлатини, вітрянки, віспи на хворого надягали щось червоне, за безплідності – оранжеве, в разі проблем із печінкою та шлунком – жовте. Від застуди рекомендували бірюзовий колір і особливо синій: вважається, що він не тільки заспокоює, а й має потужні знеболювальні властивості, а також знижує температуру та зменшує катаральні явища. Одягатися в синій одяг недоконечно, можна повісити навпроти ліжка килимок або картину такого кольору.

Натріть ноги горілкою й надягніть вовняні шкарпетки. Цей спосіб хороший на початку захворювання – якщо ви промочили ноги й відчуваєте, що ось-ось «розклеїтеся». Деякі замість горілки прикладають до ступень перцевий пластир. Спосіб ефективний, однак дуже пече.

Прийміть імбирну ванну. Народні цілителі рекомендують натерти на тертці з великими вічками імбир, покласти його в полотняну торбинку й прив’язати її до крана з водою так, щоб через неї проходив струмінь гарячої води. Вважається, що імбирна ванна знімає озноб і відчуття ломоти. Приймати її слід не більше 10 хв і лише тоді, коли немає високої температури тіла.

12.12.2019



Рівне-Ракурс №10 від 12.12.2019p. 
На головну сторінку