№955 від 12.03.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Запах ацетону, який періодично з’являється у видихуваному повітрі, сечі тощо, називають ацетонемічним синдромом. Частіше він відображає грубе порушення обміну речовин, балансу в окисненні білків, жирів та вуглеводів в організмі. У разі ацетонемічного синдрому енергетика в організмі дитини з вуглеводів перебудовується на переважне окиснення жирів, що супроводжується підвищеним утворенням токсичних кетонових тіл, і ацетону зокрема. Основна причина розвитку синдрому – нестача вуглеводів в організмі.
Крім того, якщо дитина отримує їжу рідше 4 разів на добу, виникають умови для перенапруження вуглеводного обміну й появи ацетонемічного синдрому. У нормі хороша печінка після кожного прийому їжі накопичує основний резервний вуглевод – глікоген. А між прийомами – під час інтенсивної роботи, в разі підвищення температури тіла, повертає глюкозу в кров, запобігаючи переходу енергетики в жири. За порушення функцій підшлункової залози (вироблення інсуліну), чи за наявності жирового гепатозу печінки, чи за глистової інвазії створюються умови для розвитку ацетонемічного синдрому. Оскільки в першому випадку бракує потужності насоса, що переводить глюкозу в клітини печінки. А в другому – печінка не в змозі накопичувати глікоген.
До чинників, які зумовлюють ацетонемічний синдром у дітей, відносять дисбактеріоз кишечнику, що часто виявляється процесами бродіння. У разі значного процесу бродіння виникає дефіцит вуглеводів у крові.
Позбутися дитині ацетонемічного синдрому допоможуть такі рекомендації. Овочі та фрукти мають бути оброблені термічно, щоб зруйнувати клітинні оболонки харчових рослин і забезпечити повноцінне перетравлення вуглеводів. Коренеплоди моркви, буряків, коріння петрушки і т.п. слід подрібнювати (як у страві, так і сама дитина повинна добре пережовувати їжу). Страви з вуглеводами мають бути смачними й помірно жирними. Вуглеводні продукти слід споживати за кілька прийомів їжі – 4-5 разів на день. Провести профілактику (усунення) паразитів.
Борис СКАЧКО, лікар, фітотерапевт, дієтолог, директор клубу «Здоров-є»
12.03.2020 |
Рівне-Ракурс №10 від 12.03.2020p. На головну сторінку |