Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №983 від 24.09.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Обрізка малини восени

Обрізка малини восени

Проста обрізка

Незважаючи на те, що вона вважається простою, виконати цю операцію непросто. Необхідно після останнього збору врожаю зрізати всі старі пагони – ті, що були з ягодами. Робота ця не для слабонервних. Потрібно вирізати цілу гору пагонів. Причому бажано це зробити урівень із ґрунтом або навіть нижче його рівня.

У серпні-початку вересня виконують ще одному обрізку – уже залишених однолітніх пагонів, укорочуючи їх на 20-30 см.

Обрізку ремонтантних сортів переносять на більш пізній строк або ріжуть двічі – спочатку вирізують навесні пагони, що відплодоносили, потім, після перших морозців, підрізають верхівки на 20-30 см.

Застосування і чітке дотримання цієї нехитрої обрізки дозволяє підвищити врожай малини в рази.

Подвійна обрізка

Вважається ноу-хау, хоча вона відома вже багато років. Її простий секрет у тому, що наприкінці травня у малини прищипують верхівки пагонів. Ріст нагору припиняється, починають рости бічні пагони. Доростають вони до півметра, а іноді і до метра. На них і буде отриманий урожай майбутнього року. Тільки спочатку бічні пагони навесні укорочують на 10-15 см.

До речі, саме друга обрізка є більш важливою для одержання врожаю, чим перша, і пропускати її не можна!

Застосування цієї обрізки в малиннику дозволяє підняти врожай майже у десяток разів. Але малинник повинен бути не загущений – на погонному метрі не більше чотирьох-шести пагонів. У більш густих насадженнях краще скористатися традиційною обрізкою.

Суцільна обрізка

Цей спосіб найлегший – зрізати все дощенту і чекати: що виросте, прибираючи набільш слабке. Незважаючи на крутий підхід, урожаї ростуть у два-три рази. За рахунок чого? На ділянці восени зрізують всі малинники. На другій такій же ділянці залишають найдужчі молоді пагони. Як тільки вони відплодоносять – знову зрізують усе. Завдяки цьому немає проблем зі шкідниками і хворобами, і плодоносним пагонам не заважає молодняк.

Два в одному

Різновид суцільної обрізки застосовують на ремонтантній малині. Навесні у неї зрізують всі пагони, а врожай у серпні збирають з молодих стебел, що зійшли. Таким чином жертвують весняним урожаєм на користь більш дорогого осіннього. Ягоди виходять у два рази крупніші, а врожай у 2-2,5 рази вагомішим, чим навесні.

Спосіб не одержав широкого поширення, тому що осінній урожай часто гине від суховіїв, а весняний – від зимових морозів. Робити ставку на один урожай на рік корисно у сприятливі роки без сильних морозів і посух.

24.09.2020



Рівне-Ракурс №10 від 24.09.2020p. 
На головну сторінку