Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №999 від 21.01.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Українці купуватимуть долари за новими правилами: НБУ ухвалив рішення

Українці купуватимуть долари за новими правилами: НБУ ухвалив рішення

В Україні з 17 січня змінили правила продажу валюти. Українцям дали можливість продавати долари в терміналах, крім того, населенню дозволили проводити раніше заборонені операції з обміну валюти.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті НБУ.

Як зазначає регулятор, рішення – частина лібералізації валютного ринку в Україні. Серед іншого Нацбанк змінив такі правила:

• Банкам і фінансовим організаціям дозволили купувати валюту в населення у терміналах самообслуговування.

• Щоб переказувати валюту за кордон й отримувати її, українці зможуть використовувати цифрові паспорти в мобільному додатку “Дія”.

• НБУ зняв заборону для клієнтів-юридичних осіб на проведення операцій з продажу іноземної валюти на умовах “форвард” (контракт на продаж у майбутньому).

• Національний банк скасував заборону на операції фізичних осіб із купівлі та продажу іноземної валюти за гривні на умовах “форвард” (контракт на продаж у майбутньому).

Що вже зробили до цього

Національний банк поступово пом’якшує вимоги до валютних операцій. Раніше, наприклад, запустили віртуальні валютні карти. Крім того:

Дозволили отримувати в доларах і євро кошти на відрядження на роботі. “Юридичні особи мають право використовувати валютні кошти на оплату витрат на обслуговування відрядження за кордон їхніх працівників, а також для забезпечення експлуатаційних потреб власних транспортних засобів під час їхнього перебування за межами України”, – йдеться в документі.

Заробітні плати в доларах в Україні дозволили виплачувати в офіційних представництвах іноземних держав і тільки іноземцям. Також офіційно у валюті зможуть заробляти, наприклад, моряки. Навіть якщо українець працює у посольстві або, наприклад, компанія продає товар чи послугу за кордон і заробляє у валюті, зарплати повинні платити лише в гривні.

Українці також отримали можливість вільно розплачуватися валютою за великі (до 150 тис. грн в еквіваленті) покупки за кордоном.

Торгувати валютою за новим законом вже дозволили поштовим відділенням, кредитним спілкам, ломбардам.

21.01.2021



Рівне-Ракурс №10 від 21.01.2021p. 
На головну сторінку