Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1000 від 28.01.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

«Золотий вік Голлівуду».

«Золотий вік Голлівуду».

5 бісексуальних знаменитостей з минулого

У «золотий вік Голлівуду» актори і актриси аж ніяк не були поборниками пуританської моралі. Багато з них не відмовляли собі в сексуальних пригодах з партнерами обох статей.

Марлон Брандо

Марлона Брандо називають одним із найвидатніших акторів в історії, значущою фігурою в світовому кіномистецтві. І зовсім не дивно, що у Брандо було безліч захоплень, серйозних і не дуже.

Один з його біографів Стефан Канфер одного разу вимовив: «Існував кінематограф до Брандо і після Брандо, також як живопис до Пікассо і після Пікассо, література до Хемінгуея і після Хемінгуея і попмузика до Сінатри і після Сінатри...»

В автобіографічній книзі «Пісні, що співала мені мати» Брандо згадував, як зустрів Мерилін Монро на одній вечірці, у них стався нетривалий роман, але потім спілкування перервалося. Брандо був одружений чотири рази, офіційно у нього було 11 дітей, неофіційна цифра доходила до 17.

Починаючи з 1976 року багато біографів Брандо стверджували, що він бісексуальний. Сам Брандо зізнався в цьому в інтерв’ю французькому журналістові: «Гомосексуальність настільки в моді, що вже ні для кого це не новина. Як у величезної кількості інших чоловіків, у мене теж був гомосексуальний досвід, і я його не соромлюся. Мене ніколи не хвилювало, що скажуть люди».

Найбільш обговорюваний його роман стався, за чутками, з Джеймсом Діном. За іншими джерелами (книга Brando Unzipped), Брандо полягав у відносинах з Кері Грантом, Монтгомері Кліфтом і сером Джоном Гилгадом. А за деякими чутками, і зовсім з Бобом Діланом.

Брандо ніколи не приховував, що зберігає у себе вдома урну з прахом свого найближчого друга – актора Воллі Коксу, з яким близько товаришував з десятирічного віку, заповівши розвіяти його прах разом зі своїм власним. Коли вдова Коксу дізналася про це з інтерв’ю, вона спробувала пред’явити позов про вилучення праху свого чоловіка, проте суддя не знайшов тут предмету для розгляду.

Грета Гарбо

Починаючи як зірка німого кіно, Гарбо змусила весь світ чекати, затамувавши подих, коли ж «шведський Сфінкс» заговорить. Її голос зачарував телеглядачів: низький, трохи хриплуватий, з помітним шведським акцентом, він підкорив серця багатьох.

Особисте життя актриси складалося не так гладко, як її кар’єра. Гарбо так ніколи і не вийшла заміж, у неї не було дітей, до самої смерті вона жила на самоті. Незважаючи на те що достеменно відомо про кількох романах Гарбо з чоловіками, вона не приховувала своїх симпатій і до жінок.

Одним з найбільш інтригуючих питань Голлівуду досі залишається чи був у Гарбо роман з Марлен Дітріх, чи це лише домисли.

Якщо вірити чуткам, у Гарбо були любовні стосунки із зіркою німого кіно Луїзою Брукс (вона сама це підтверджувала), актрисою Ліліан Тешман, Біллі Холідей і Таллулой Бенкхед.

У 1931 році Гарбо познайомилася з актрисою, яка була відкритою лесбіянкою – Мерседес де Акоста. Якщо вірити їх біографам, у актрис був пристрасний випадковий роман, але дві жінки залишилися подругами на все життя – вони дружили протягом 30 років. Гарбо написала Акосте майже двісті листів, листівок і телеграм, частина із них нині зберігається в музеї. Сім’я Гарбо дозволила оприлюднити тільки 87 з них.

Мімі Поллак, шведська актриса, в 2005 році оприлюднила 60 листів, написаних їй Гретою Гарбо. Після того, як у 1930 році Гарбо дізналася, що подруга вагітна, вона написала: «Ми не можемо змінити нашу природу – такими нас створив Бог. Але я завжди думала, що ти і я створені одна для одної». У 1975 році Гарбо написала вірш, де описала свої муки від того, що не може доторкнутися до руки друга, з яким мала йти по життю. Хто це був?

Джоан Кроуфорд

Американська актриса німого кіно Джоан Кроуфорд хоча і рідко з’являлася в високохудожніх фільмах, мала одну з найуспішніших і тривалих кар’єр в Голлівуді: 50 років на сцені, 80 фільмів з її участю. Була заміжня чотири рази і усиновила п’ятьох дітей.

Але чутки про ненаситності Кроуфорд ходили вже тоді. Чого вартий тільки скандальний порно­графічний фільм, за негативи якого студії довелося викласти $100 тисяч, щоб режисери не поширювали його.

Серед її можливих коханок називають Еліс Деламар, Барбара Стенвік, Марту Рає, Дороті Арзнер і деяких інших. Були навіть чутки про пристрасний роман з Мерилін Монро, але ніяких доказів цього роману немає.

Марлен Дітріх

На відміну від сценічного образу, особисте життя Дітріх було ретельно приховано від сторонніх очей. Дітріх була відкрито бісексуальна і навіть загравала з трансвестизмом і гендерними стереотипами того часу. Приміром, вона тренувалася боксувати в одного із знаменитих турецьких тренерів Сабрі Махіра в Берліні. Школа боксу відкрила свої двері для жінок наприкінці 20-х. Австрійська письменниця Хедвіга Баум згадує: «Я не знаю, яким чином елементу жіночності вдавалося прокрастися в цю обитель маскулінності. Всього троє чи четверо з нас були досить міцні, щоб пройти через ці тренування, і Марлен була однією з них».

В офіційному шлюбі Дітріх була лише одного разу. Їй приписували безліч романів: коротких і тривалих. Одним з них був роман з мексиканської актрисою Лупі Велез. Ймовірно, розлучилися жінки не дуже добре, тому що Велез стверджувала, що «якби у неї була така можливість, вона б видряпала Марлен Дітріх очі». Серед її ймовірних коханок називали Енн Уорнер (дружину Джэка Уорнера, одного з власників студії Warner), Лілі Дамита, Клодетт Кольбер і Долорес дель Ріо, кого сама Дітріх вважала найкрасивішою жінкою в Голлівуді.

Джеймс Дін

Актор, що заслужив популярність, знявшись в картинах «На схід від раю», «Бунтар без причини» і «Гігант», помер трагічно і моторошно. Смерть Діна породила безліч міфів про його життя.

Джеймс Дін ніколи не приховував своєї гомосексуальності. Йому вдалося уникнути армії, стверджуючи, що він гомосексуальний. Втім, багато говорило швидше на користь його бісексуальність. Наприклад, відповідаючи на питання про свою сексуальну орієнтацію, Дін виголосив свою знамениту фразу: «Ні, я не гомосексуал. Але я також не збираюся йти по життю з однією рукою, пов’язаною за моєю спиною».

Останні п’ять років свого життя Дін дружив з Вільямом Бастом, його сусідом по кімнаті в Каліфорнійському університеті, його першим біографом. У своїй книзі Баст натякав як на гомосексуальну орієнтацію Діна, так і на те, що між друзями була близький зв’язок, хоча і носив скоріше «експериментальний» характер. Кілька людей, включаючи Баста, стверджують, що у нього був роман із продюсером Роджерсом Брэскеттом, який допомагав Діну зробити кар’єру. Сам Брэскетт говорив: «Я любив його, і Джиммі любив мене. Якщо б у нас були батьківсько-синівські відносини, це було б інцест».

Інший друг Діна, сценарист Джон Гілмор, який разом з Діном захоплювався перегонами, зізнався, що у нього були одноразові гомосексуальні відносини з Діном, але вони теж були «експериментальними».

Втім, знайшлися й ті, хто стверджував, що Дін говорить про свою гомосексуальність виключно заради піару.

28.01.2021



Рівне-Ракурс №10 від 28.01.2021p. 
На головну сторінку