Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1001 від 04.02.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чому болять ноги?

Чому болять ноги?

Незважаючи на різноманітність видів транспорту, ми, як і раніше покладаємося на наші ноги, щоб дістатися з пункту А в пункт Б. Але ми ніколи не звертаємо увагу на те, як повсякденні навантаження впливають на здоров’я нижніх кінцівок, поки не виникнуть неприємні відчуття.

Причина №1: варикозне розширення вен

Найчастіше почуття важкості та болю в ногах, особливо якщо вони прогресують до вечора, наслідок захворювань, пов’язаних з порушенням кровообігу та зниженням тонусу судин, у першу чергу варикоза. Причому на початковій стадії варикозного розширення вен це може бути єдиним симптомом.

Що робити?

Пройдіть обстеження у флеболога і зробіть ультразвукову доплерографію – безболісну та швидку процедуру, що дозволить оцінити стан вен і уточнити діагноз, щоб підібрати адекватне лікування.

На початковій стадії запобігти варикоз допомагають лікувальна фізкультура, препарати-венотоніки, носіння спеціальних «антиварикозних» компресійних колгот або панчіх.

Причина №2: плоскостопість та інші деформації стіп

Якщо ноги часто болять, а швидка ходьба викликає втому, винуватим в цьому може бути не тільки незручне взуття, але й найпоширеніше захворювання стіп – плоскостопість (є статистика, що в тій або іншій формі воно присутнє у 80?% дорослих людей).

Що робити?

Відправлятися на консультацію до лікаря-педіатра або ортопеда, ступінь плоскостопості та інші види деформації стіп легко виявить комп’ютерна оптична діагностика. Щоб попередити подальшу деформацію стопи, лікар підбере спеціальні устілки-супінатори, а також порекомендує профілактичну гімнастику (найпростіші вправи для профілактики плоскостопості – ходіння по масажному килимку, перекочування стопою тенісного м’ячика або олівця та ін.).

Якщо є надлишкова вага – можливо, доведеться сісти на дієту, тому що плоскостопість і зайві кілограми часто пов’язані. Про високі підбори, як і про балетки на пласкій підошві, на жаль, доведеться забути. У всякому разі, не носити їх довше півгодини.

Причина №3: м’язові спазми і напруженість м’язів

Лише дехто може кілька годин ходити на височенних шпильках і не зазнавати ніяких неприємних відчуттів, у більшості ж анатомія стопи така, що вже через годину-іншу при ходінні на занадто високому каблуці ноги починають боліти через постійну напруженість м’язів в області зводу стопи та спазмів литкових м’язів. І це нормально!

Що робити?

Не носити туфлі на каблуці дуже довго (невеликим маневром може стати взуття на танкетці, що візуально збільшує висоту каблука), а якщо носите – менше стояти і частіше сидіти, періодично давати ногам відпочинок (зрештою, танцювати можна й босоніж). Розслабити м’язи та зняти спазми добре допомагають масаж стіп, лікувальна гімнастика, рефлексотерапія та фізіотерапія.

Якщо болі стають дуже сильними або хронічними, навіть коли ви відмовляєтеся від каблуків – необхідні консультації невропатолога й ортопеда.

Причина №4: проблеми з хребтом і суглобами

Часом у ноги «віддають» неполадки в хребетному відділі, починаючи від банальних порушень постави (за статистикою сколіоз розповсюджений ще більше, ніж плоскостопість) і закінчуючи наслідками старих травм. При цьому спина може й не боліти. На першій стадії артроза плюсневого суглоба (це так звана «кісточка» на великому пальці) сам палець ще не змінений – з’являється тільки швидка стомлюваність стопи й періодичні болі, особливо до вечора або після активного руху.

Що робити?

Обстежувати хребет (рентген, комп’ютерна і магніторезонансна терапія, консультації невролога й ортопеда, якщо в анамнезі є травми – також у нейрохірурга).

Для виявлення проблем з суглобами у першу чергу зазвичай потрібні ультразвукове та рентгенівське дослідження, клінічний і «ревматологічний» аналізи крові (ревматологічна проба), спеціальний аналіз на вміст кальцію в організмі.

Лікування буде залежати від виявленої проблеми. Для профілактики та на початкових стадіях захворювань опорно-рухового апарата можуть допомогти масажі, лікувальна гімнастика, різні термопроцедури, голкорефлексотерапія, гірудотерапія.

Причина №5: порушення обміну речовин

Варто бути особливо насторожі при надлишковій вазі, а також, якщо ви зненацька почали худнути або набирати вагу.

Що робити?

Перевірити рівень глюкози в крові та записатися на консультацію до ендокринолога, здати інші необхідні аналізи крові. Якщо ж підозра не підтвердиться – шукайте іншу причину.

ПЕРЕД ЗАСТОСУВАННЯМ ПОРАДЬТЕСЯ З ЛІКАРЕМ!!!

04.02.2021



Рівне-Ракурс №10 від 04.02.2021p. 
На головну сторінку